Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Στον αέρα η συντήρηση ανελκυστήρων / Απελευθέρωση ανασφάλειας και εισφοροδιαφυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αέρα η συντήρηση ανελκυστήρων / Απελευθέρωση ανασφάλειας και εισφοροδιαφυγής

Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν συντηρητές ανελκυστήρων και υδραυλικοί. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων θέτει ευθέως ζήτημα ασφάλειας, με τον πρόεδρό της Γ. Βλασόπουλο να εξηγεί στην "Α" πως, εάν προχωρήσουν οι δρομολογούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές, κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για τη σωματική ακεραιότητα όσων χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.

Αν και η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμη, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς όλα κατατείνουν στο ότι το υπουργείο προωθεί, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της άδειας του κινητού συνεργείου, αλλά και του συνεργείου αυτού καθεαυτού, την κατάργηση της μηνιαίας συντήρησης, την ανάκληση της επαγγελματικής άδειας των συντηρητών, την κατάργηση του δικαιώματος εγκατάστασης από τα γραφεία της ομοσπονδίας, με παράλληλη υποχρεωτική πρόσληψη μηχανικού μέλους του ΤΕΕ για να κάνει τη δουλειά. Εκτιμούν πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα βάλει και άλλα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διαδικασίες - εξπρές.

Ο Γ. Βλασόπουλος χαρακτηρίζει ταφόπλακα τις επίμαχες ρυθμίσεις και υπογραμμίζει ότι εγείρονται επίσης ζητήματα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Όπως εξηγεί, από μελέτη που παρουσίασε η Ομοσπονδία στα συναρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι μόνον από την υποχρεωτική συντήρηση των ανελκυστήρων εξασφαλίζονται περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ η απόδοση φόρου εισοδήματος ξεπερνά τα 33,6 εκατ. ευρώ, καταβολή ΦΠΑ 15,6 εκατ., οι δε ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στα 3.937.500 ευρώ. Μάλιστα, όπως προβλέπεται από τη μελέτη, μέσα σε μια πενταετία θα δημιουργηθούν επιπλέον 3.758 θέσεις εργασίας με νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2,63 εκατ. ευρώ.

Με υπόμνημα προς τους 300 βουλευτές, οι υδραυλικοί ζητούν την κατάργηση του άρθρου 7 του Π.Δ. 112/2012, με το οποίο αφαιρείται το δικαίωμα των σωματείων να παραλαμβάνουν και να καταχωρούν τις υπεύθυνες δηλώσεις των αδειούχων υδραυλικών για κάθε εργασία που ολοκλήρωσαν. Κάτι που συνεπάγεται πως δεν ελέγχεται η ασφάλεια και η διαφάνεια των έργων, αλλά ούτε η φοροαποφυγή και η εισφοροαποφυγή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL