Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ανεργία: / Ανεργία: Προεκλογικές... ευκαιρίες Σαμαρά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεργία: / Ανεργία: Προεκλογικές... ευκαιρίες Σαμαρά!

Προεκλογική πρόβα με κενές υποσχέσεις για ευκαιρίες απασχόλησης στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, εμφανιζόμενος στο υπουργείο Εργασίας για πρώτη φορά στη θητεία του.

Επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία μέτρων, που άλλα ήδη εκτελούνται και άλλα θα υλοποιηθούν, αλλά έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει να ανακόψουν την ανεργία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "ευκαιρίες απασχόλησης που θα αφορούν 440.000 ανέργους" και θα βασίζονται σε τρεις κατηγορίες ή πυλώνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το εντυπωσιακότερο ωστόσο απ' όλα είναι ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να μην αναγνωρίζει ούτε το μέγεθος του προβλήματος της ανεργίας, που αγγίζει σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες, νέους στη συντριπτική τους πλειονότητα, ούτε τις αιτίες που τροφοδοτούν τη συνεχή αύξηση των ανέργων. Αυτό επιβεβαιώνει και η εξαγγελία για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, κάτι που είχε ήδη εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χθες επανήλθε λέγοντας "το είχαμε πει πρώτοι"!

Ακόμα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανεργία "ύπουλο εχθρό" (!) και δικαιολογώντας την κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου τόνισε πως "δεν τάζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, λέμε όχι στον λαϊκισμό και τα παχιά λόγια"!

Όσον αφορά τα προγράμματα - πυλώνες που στοχεύουν, όπως σημειώσαμε, σε 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης, αυτά αφορούν:

* Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών και επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να προσλάβουν ανέργους ηλικίας 30-60 ετών. Συνολικά το πρόγραμμα απευθύνεται σε 114.000 ανέργους.

* Σε 240.000 νέους θα παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος Youth Guarantee.

* Τέλος, για 90.000 άνεργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο προβλέπεται κοινωφελής εργασία στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δ. Στρατούλης: Πυροτεχνήματα, ληγμένα και προεκλογικά...

"Τα μέτρα για την 'αντιμετώπιση' της ανεργίας που εξήγγειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπ. Εργασίας είναι μια κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πολιτικών διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα, εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, που την αυξάνουν συνεχώς, ιδιαίτερα στους νέους, σε πρωτοφανή ιστορικά για τη χώρα μας επίπεδα", σημείωσε ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, προσθέτοντας ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά Μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL