Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Εργαζόμενοι ΔΕΗ / Με 24ωρες απεργίες απαντούν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι ΔΕΗ / Με 24ωρες απεργίες απαντούν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες συνεχίζουν οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ, ενάντια στην εκποίηση "έναντι πινακίου φακής" του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Για αύριο Τετάρτη, διοργανώνουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 15.30 και πορεία στο Σύνταγμα, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Όπως τόνισαν χθες σε συνέντευξή τους οι εργαζόμενοι, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΑΔΜΗΕ θα συνοδευτεί από αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων που θα μετακυλισθούν στα τιμολόγια, ενώ έθεσαν και ζήτημα νομικής αμφισβήτησης της αποκρατικοποίησης υπό το πρίσμα του ασφαλιστικού. "Σε μια περίοδο που τα ελληνικά νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα ή στενάζουν για να το πληρώσουν και άνθρωποι κρυώνουν και πεθαίνουν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει το κρατικό μονοπώλιο του ΑΔΜΗΕ, με περιουσιακά στοιχεία 8-10 δισ. ευρώ και ετήσια σταθερά έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ (2012), σε έναν ιδιώτη, έναντι, από ό,τι φαίνεται, λιγότερων από 500 εκατομμύρια ευρώ", υπογράμμισαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ Κ. Βαρσάμη, "το ζήτημα είναι πως με αυτή τη διαδικασία ο ΑΔΜΗΕ, στον οποίο απασχολούνται περίπου 1.400 άτομα, αποκόπτεται τελείως από τον όμιλο της ΔΕΗ με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κύριο Βαρσάμη, το 2012 μόνο η λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ αποτιμήθηκε σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής ένα μόνο στόχο θα έχει: τη μεγιστοποίηση του κέρδους μέσα από την αύξηση της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος και την αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου των Μνημονίων, που καταλύει κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης".

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ακόμη ότι το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή της δημιουργίας νέας επιχείρησης με τον διαχωρισμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τμήματος της εμπορίας της ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL