Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αλ. Μητρόπουλος για απολύσεις: / Αλ. Μητρόπουλος για απολύσεις: Τέχνασμα και αμφίβολης νομιμότητας η απόφαση του ΑΣΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Μητρόπουλος για απολύσεις: / Αλ. Μητρόπουλος για απολύσεις: Τέχνασμα και αμφίβολης νομιμότητας η απόφαση του ΑΣΕ

"Αμφίβολης νομιμότητας", αλλά και τέχνασμα προκειμένου να παρακαμφθεί η Βουλή και να αρθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και των ηγεσιών των συνδικάτων, χαρακτηρίζει την απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας) για τις απολύσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επκεφαλής της ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Μητρόπουλος.

"Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να τροποποιηθεί μια πολιτική τριάντα και πλέον χρόνων, σύμφωνα με την οποία το ΑΣΕ ουδέποτε γνωμοδότησε θετικά και υπουργοί Εργασίας ουδέποτε ενέκριναν ομαδικές απολύσεις πέραν των ισχυόντων εκάστοτε νομοθετημένων ορίων. Με αιτιολογία ότι από τώρα και στο εξής το ΑΣΕ θα λαμβάνει υπόψη νέα κριτήρια ενόψει της κατάρτισης της γνωμοδότησής του το γνωμοδοτικό αυτό όργανο θα μπορεί εφεξής να εισηγείται -και ο υπουργός Εργασίας να εγκρίνει- ποσοστό ομαδικών απολύσεων εκτός των νομίμων ορίων και προδιαγραφών! Το ότι εξειδικεύτηκαν περισσότερο τα συνεκτιμώμενα στοιχεία (συνθήκες αγοράς εργασίας, κατάσταση εν γένει της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας), δεν δημιουργεί νέα νομικά δεδομένα, αλλά αποτελεί μια περισσότερο συγκροτημένη αιτιολογία που θα καταφάσκει κάθε φορά στο αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων να απολύσουν με μια πράξη όσους εργατοϋπαλλήλους επιθυμούν, αντίθετα στη Νομολογία του Αρείου Πάγου (υπόθεση 'Πρίνου') και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση 'Good Year')", αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ακόμα σημειώνει, "με το τέχνασμα αυτό, με το να δίνεται δηλαδή μεγαλύτερη βαρύτητα (οιονεί ουσιαστική αρμοδιότητα) στη γνωμοδότηση του ΑΣΕ, η μνημονιακή κυβέρνηση παρακάμπτει την ψήφο των 'εξαντλημένων' βουλευτών και την περαιτέρω έκθεση του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, ενοχοποιεί τους κοινωνικούς εταίρους και προσφέρει προσχήματα στις μνημονιακές και παραμνημονιακές, εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να ισχυριστούν ότι απλώς συναινούν σε... μια γνωμοδότηση, αφού την αποφασιστική ευθύνη εξακολουθεί να έχει κατά νόμον ο υπουργός, ο οποίος ήδη ισχυρίζεται ότι "η ομόφωνη απόφαση του ΑΣΕ τον 'δεσμεύει' και ότι δεν μπορεί εφεξής να αγνοεί την κρίση του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL