Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Απολύσεις: Βήμα για πλήρη απελευθέρωση, με πρόσχημα την συμφωνία στο ΑΣΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολύσεις: Βήμα για πλήρη απελευθέρωση, με πρόσχημα την συμφωνία στο ΑΣΕ

Με πρόσχημα τη "συμφωνία των κοινωνικών εταίρων" στο νέο κανονιστικό πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα να περάσει η απελευθέρωση των απολύσεων (πάνω από το ισχύον επιτρεπτό όριο του 5%) με απλή υπουργική απόφαση, η οποία θα εμπεριέχει κυρίως ερμηνευτική εγκύκλιο του ισχύοντος νόμου 1387/1983.

Η ομόφωνη συμφωνία στο ΑΣΕ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι εργοδότες, προκαλεί τώρα αλυσιδωτές αντιδράσεις, μετά το πρώτο "μούδιασμα" της γνωστοποίησης των όρων που εκτιμήθηκαν ότι δήθεν δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και θωρακίζουν τους εργαζόμενους απέναντι στις εργοδοτικές διαθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που προχθές πανηγύριζε για τη συμφωνία, στην οποία άλλωστε συνέβαλε με τη συμμετοχή της και τη σύμφωνη γνώμη της, έσπευσε χθες να "κρυφτεί" πίσω από το επιχείρημα ότι με τη συμφωνία "δεν αλλάζουν το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο και οι αρμοδιότητες του υπουργού", καλώντας την κυβέρνηση να μην ενδώσει σε νέες απαιτήσεις της τρόικας.

Πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα...

Το «νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις» συνιστά μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα, δήλωσε ο βουλευτής Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας, Δ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση βήμα-βήμα, δυστυχώς με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, προχωρεί στην εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, πάνω από τα νομοθετημένα όρια που ισχύουν μέχρι σήμερα και χωρίς πλέον να υπάρχει ως προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε υπουργού Εργασίας».

Όπως επισημαίνει ο Δ. Στρατούλης, «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία περίοδο που με τις μνημονιακές πολιτικές της έχει φτάσει την ανεργία στη χώρα μας σε ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα, συνιστά μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων». Τέλος, υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων με τις οποίες "οι ατομικές και ομαδικές απολύσεις έγιναν πιο εύκολες και φτηνές για τους εργοδότες".

Αυτόνομη Παρέμβαση: Δίνει πολιτικό σήμα

Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση τονίζει ότι η απόφαση του ΑΣΕ δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη δεσμευτεί και πιέζεται από την τρόικα και τους δανειστές να προχωρήσει σε άμεση απελευθέρωση των απολύσεων.

"Σε πρώτη ανάγνωση, η απόδοση βαρύνουσας σημασίας της γνωμοδότησης του ΑΣΕ για την τελική έγκριση των ομαδικών απολύσεων, 'αποσυμπιέζει' τον υπουργό Εργασίας, διευκολύνοντάς τον, ώστε να μην πάρει ο ίδιος την τελική πολιτική απόφαση. Ο υπουργός, επικαλούμενος κάθε φορά τη γνωμοδότηση του ΑΣΕ (εντός του οποίου κράτος και εργοδότες έχουν την πλειοψηφία και η εργατική πλευρά είναι μειοψηφία), θα μπορεί από τη μία να διαφεύγει των πολιτικών του ευθυνών και από την άλλη να διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις παίζοντας με τις πλειοψηφίες μέσα στο ΑΣΕ".

Όπως τονίζει ακόμα η Αυτόνομη Παρέμβαση, "δεν είναι τυχαίο ότι, ο πιο μνημονιακός υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου Ι. Βρούτσης χαιρέτισε την απόφαση του ΑΣΕ, δίνοντας το πολιτικό σήμα στην τρόικα και τους δανειστές ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Ούτε είναι επίσης τυχαίο ότι ο ΣΕΒ ήδη πανηγυρίζει για την απόφαση του ΑΣΕ, σημειώνοντας ότι με αυτή διευκολύνεται η 'αναδιάρθρωση' των επιχειρήσεων. Ακόμα δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση, ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι το ΑΣΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα εκ του νόμου να κάνει αρνητική γνωμοδότηση ενάντια στις ομαδικές απολύσεις, στην περίπτωση που μια επιχείρηση δεν προσκομίσει τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που της ζητηθούν από αυτό, παρά μόνα όλα όσα ζητά ο Ν. 1387/83".

Η Αυτόνομη Παρέμβαση επιτίθεται στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι με τη στάση της (χωρίς να συνεδριάσει κανένα από τα όργανά της και χωρίς να υπάρχει απολύτως καμιά απόφαση) συνεχίζει -μέσα στις καταστροφικές συνθήκες του Μνημονίου - να ενδύεται τον μανδύα του «κοινωνικού εταιρισμού» και να συμμετέχει σε ένα περίεργο «παιχνίδι». "Αυτή η πλειοψηφία, είτε αδρανεί, είτε μιλάει για λογαριασμό των εργαζομένων, και στις δύο περιπτώσεις είναι ταυτισμένη με την καταστροφή".

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL