Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
"Λαγός" της τρόικας το ΚΕΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λαγός" της τρόικας το ΚΕΠΕ

Η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για επαναξέταση του ύψους του κατώτατου μισθού εντός του 2014 χρειάζεται, φαίνεται, και την "τεκμηρίωση" του ΚΕΠΕ προκειμένου να τεθεί στην επικείμενη "διαπραγματευτική" συνάντηση με την τρόικα το επόμενο διάστημα.

Μόνο έτσι εξηγείται η παρέμβαση -μέσω προτάσεων- του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που με άλλοθι την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ζητεί την αμισθί εργασία για ένα έτος για τους εργαζόμενους μέχρι 29 ετών. Ξεχνούν βέβαια οι μελετητές του ΚΕΠΕ ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων εκτοξεύτηκαν στο 60%, αμέσως μετά την ατυχή "έμπνευση" της κυβέρνησης Παπαδήμου να μειώσει κατά 32% τους βασικούς μισθούς το 2012 για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, με αποτέλεσμα οι απολαβές τους να μειωθούν κατά 35% και πέσουν στα 511 ευρώ μεικτά.

"Η επιχείρηση της μνημονιακής κατεδάφισης κάθε προστατευτικής ασπίδας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και απύθμενο πολιτικό θράσος. Μετά τις προτάσεις Μέργου και τις παλαιότερες απαιτήσεις των πολυεθνικών, έρχεται να προστεθεί και η πρόταση του ΚΕΠΕ για κατάργηση του κατώτατου μισθού στους νέους", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, προσθέτοντας ότι η δικομματική κυβέρνηση Βενιζέλου - Σαμαρά, παρά τις δήθεν «αντιστάσεις» της, έχει προ πολλού δεσμευτεί για την επανεξέταση προς τα κάτω, του ύψους του κατώτατου μισθού εντός του 2014.

"Έχει δεσμευτεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα σε συνθήκες κρίσης, επιχειρώντας κάθε φορά να ισοπεδώνει τους μισθούς με νέα μέσα και νέα εργαλεία. Πειραματίζονται συνεχώς με τους τρόπους που θα εφαρμόσουν για να αποκτούν ολοένα και φθηνότερο εργατικό δυναμικό".

Η έκθεση του ΚΕΠΕ κατά την Αυτόνομη Παρέμβαση "προαναγγέλλει την ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ουσιαστική διάβρωση ακόμα και αυτού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού της τρόικας - Βρούτση. Για να το περάσουν, βάζουν κάθε φορά και κάποιον επιστήμονα ή θεσμικό παράγοντα, να αναμασά τα γνωστά επιχειρήματα περί δήθεν ανάγκης αντιμετώπισης της ανεργίας (ιδίως των νέων) και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας".

Η Αυτόνομη Παρέμβαση χαρακτηρίζει μονόδρομο την ανατροπή αυτών των σκληρών νεοφιλελεύθερων πειραματισμών και των πολιτικών δυνάμεων που τους εκφράζουν και καλεί τη ΓΣΕΕ "να επιλέξει με ποιούς είναι" υπενθυμίζοντας ότι "δεν είναι τυχαίο που με τις εξελίξεις στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων και την απόφαση του ΑΣΕ, όλοι πανηγυρίζουν: υπουργός Εργασίας, ΣΕΒ - εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

* Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΚΕΠΕ, τις χαρακτηρίζει "ανόητες και αντιεπιστημονικές θεωρίες", καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει αν τις καλύπτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL