Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Επιτροπή Απασχόλησης Ευρωκοινοβουλίου / Φτώχεια και ανεργία έφεραν τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Απασχόλησης Ευρωκοινοβουλίου / Φτώχεια και ανεργία έφεραν τα Μνημόνια

Κόλαφο για τις μνημονικές πολιτικές της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες όπου εφορμόζονται τα μνημόνια, αποτελεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου επίσης καταλογίζονται σοβαρότατες ευθύνες στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωομάδα), που είναι "πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής εφαρμογής και τις δραματικές κοινωνικές τους συνέπειες".

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση:

*Οι περικοπές των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας που προέκυψαν από τα μέτρα λιτότητας, καθώς και οι μειώσεις στους μισθούς λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυξάνουν τα επίπεδα φτώχειας. Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία "διότι μεταξύ των όρων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής περιλαμβάνονται περικοπές σε συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα".

*Ανεργία. Οι πολιτικές προσαρμογής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν αποτέλεσμα δραματικά ποσοστά ανεργίας, ιστορικά υψηλά ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας και υποβάθμιση συνθηκών εργασίας. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, με τα ποσοστά ανεργίας να ξεπερνούν το 50% σε χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ όσοι βρίσκουν μια θέση εργασίας καταλήγουν να εργάζονται υπό επισφαλείς συνθήκες εργασίας ή με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που καθιστούν δυσχερή την ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Επιπροσθέτως σημειώνει ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία στους νέους, θα προκληθούν σοβαρές διαρθρωτικές ζημιές στην αγορά εργασίας, θα περιοριστεί η δυνατότητα ανάκαμψης και θα προκληθεί τεράστια αναγκαστική μετανάστευση με τεράστιες επιπτώσεις.

*Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία, έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL