Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Κομμένο" το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κομμένο" το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους!

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και κυρίως από τον υπουργό - τροχονόμο της ανεργίας Γ. Βρούτση, που και χθες, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας για την απασχόληση, υποστήριξε ότι έχουμε σταθεροποίηση της ανεργίας και το επόμενο διάστημα αναμένουμε μείωση!

Τελευταίο επίτευγμα το νομικό "τρυκ", εμπνεύσεως των κ. Βρούτση και Σταϊκούρα, που αποτυπώθηκε και σε σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, με το οποίο ουσιαστικά ακυρώνεται η μνημονιακή δέσμευση για χορήγηση ειδικού επιδόματος - βοηθήματος για τους μακροχρόνια ανέργους ύψους 200 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα από τους συνολικά 418.071 που καταγράφηκαν τον περασμένο Νοέμβριο αυτοί που τελικά θα το λάβουν δεν θα ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τους 15.000. Και αυτό γιατί, ενώ σύμφωνα με την υποχρέωση διευρύνεται η ηλικιακή ομάδα στην οποία θα χορηγείται το ειδικό επίδομα από την 1.1.2014, με κοινή εγκύκλιο των δύο υπουργείων ορίστηκε ότι το επίδομα θα λαμβάνουν όσοι κάνουν αίτηση δύο μήνες μετά τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης και συγκεκριμένα όσων η επιδότηση έληξε από την 1.11.2013 και εξής.

Για "απαράδεκτη υπουργική απόφαση" κάνει λόγο η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της και σημειώνει: "Για να λάβει ο άνεργος το σχετικό επίδομα πρέπει να μην έχουν περάσει δυο μήνες μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, όταν σε παλαιότερες αποφάσεις η άσκηση του δικαιώματος ίσχυε για διάστημα έως και εννέα μήνες μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας. Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση πόσοι από τους 1.000.000 μακροχρόνια ανέργους θα λάβουν τελικά το επίδομα. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε όσους λαμβάνουν αυτές τις ανάλγητες αποφάσεις να εμπαίζουν την κοινωνία που ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά; Το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις άνευ ουσίας και επιδόματα που ανακουφίζουν ελάχιστα, ελάχιστους".

ΣΥΡΙΖΑ: Καταργούν το επίδομα

Σχετική ερώτηση για το θέμα της επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής των υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Δ. Στρατούλη: Όπως αναφέρουν:

1. Με το νέο πλαίσιο, επί της ουσίας καταργείται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων αφού οι προϋποθέσεις που θέτει εξαιρούν περίπου το 70% των -ώς σήμερα- επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων. Με την εγκύκλιο υπ' αριθμ. 109527/24.12.2013 του ΟΑΕΔ ορίστηκε ότι για να μπορούν οι άνεργοι να πάρουν την ειδική επιδότηση των 200 ευρώ θα πρέπει να ασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας. Συγκεκριμένα, του επιδόματος δικαιούνται όσων η 12μηνη τακτική επιδότηση έληξε από 1.11.2013 και εξής.

2. Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου μειώνεται το προβλεπόμενο όριο εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ τον χρόνο προκειμένου να δικαιούται κάποιος το επίδομα. Πρόκειται, μάλιστα, στην πραγματικότητα για εισοδήματα του 2012, έτος κατά το οποίο οι δυνητικοί δικαιούχοι εργάζονταν, με αποτέλεσμα να υφίσταται ακόμα ένας περιορισμός που μειώνει δραματικά τον αριθμό των πραγματικά δικαιούχων βάσει της εγκυκλίου.

Με δεδομένη την κατάργηση επί της ουσίας της οποιασδήποτε προβλεπόμενης προστασίας των μακροχρόνια ανέργων για τους οποίους έχει ήδη παρέλθει το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από τότε που τέλειωσε η 12μηνη επιδότησή τους, αλλά και το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δικαιούνται το επίδομα μόνο 15.000 άνεργοι από τους 50.000 εγγεγραμμένους που είχαν λάβει την περσινή επιδότηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να προστατευτούν οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό βιοποριστικό τους μέσο.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL