Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ρεκόρ καταγγελιών για μη καταβολή δώρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεκόρ καταγγελιών για μη καταβολή δώρου

Τη δραματική εικόνα στην αγορά εργασίας επιβεβαίωσαν χθες τα πρώτα στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Προστασίας Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ καθώς οι καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΓΣΕΕ Δ. Καραγεωργόπουλο οι καταγγελίες των εργαζομένων στις νομικές υπηρεσίες του ΚΕΠΕΑ κατά των εργοδοτών για μη καταβολή του δώρου έφτασαν τις 6.250 και ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2012, ενώ πλήρης εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες ζητούν "πίστωση" ολίγων ημερών για την καταβολή του δώρου.

Στις χθεσινές καταγγελίες που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι και στα πρώτα στοιχεία του ΚΕΠΕΑ υποχρεώθηκε να απαντήσει το υπουργείο Εργασίας και επικαλούμενο στοιχεία που συνέλεξε, όπως υποστηρίζει, από τις διευθύνσεις των κατά τόπους Επιθεωρήσεων Εργασίας, οι καταγγελίες για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων έφθασαν χθες πρώτη ημέρα τις 866 και αφορούν 142 επιχειρήσεις, ενώ ήδη για 17 εργοδότες έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Μάλιστα υπενθυμίζει, προφανώς για να παρουσιάσει μια εικόνα όχι απλώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά... ειδυλιακή, ότι "πέρυσι για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων είχαν γίνει συνολικά 7.294 καταγγελίες που αφορούσαν 1.450 επιχειρήσεις".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΓΣΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις εκβιασμών προς εργαζόμενους ώστε να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο, χωρίς να έχει γίνει κάτι τέτοιο, ενώ άλλοι εργοδότες προτείνουν να συμψηφιστεί το δώρο με πληρωμή... σε είδος. Αυτή η ιδιότυπη πρόταση περιλαμβάνει δωροεπιταγές, πρατήρια καυσίμων, αλλά και καταστήματα με ρούχα ένδυσης και υπόδησης. Υπήρξε βέβαια και περίπτωση που προτάθηκε σε υπαλλήλους από έμπορο αυτοκινήτων να πάρουν, αντί για δώρο, τα εκθεσιακά αυτοκίνητα!

Μείωση αδήλωτης εργασίας "βλέπει" ο Βρούτσης

Στο υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να διαμορφώσουν μια εικόνα μείωσης της μαύρης εργασίας ως αποτέλεσμα των αυστηρών προστίμων. Χθες, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζή, ανακοινώθηκε ότι μειώθηκε, και μάλιστα στο μισό, η αδήλωτη εργασία και από 40,5% στις αρχές του έτους έπεσε τον Νοέμβριο στο 20,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος "Αριάδνη" που παρουσίασε στη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου έχουν γίνει έλεγχοι σε 5.198 επιχειρήσεις. Σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742 (ποσοστό 2,71%) και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 7,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, πτωτική πορεία ακολουθούν τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας σε κλάδους με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (π.χ. εστιατόρια, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκίνητων) και κατά μέσον όρο το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους στους συγκεκριμένους κλάδους. Στους κλάδους με υψηλή παραβατικότητα μέσα σε έντεκα μήνες έγιναν έλεγχοι σε 19.916 επιχειρήσεις και προέκυψε πως σε σύνολο 67.726 εργαζομένων οι 22.161 είναι ανασφάλιστοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL