Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Επίδομα - "κοροϊδία" για το 1 εκατομμύριο μακροχρόνια ανέργων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίδομα - "κοροϊδία" για το 1 εκατομμύριο μακροχρόνια ανέργων

Μετά τον μνημονιακό στόχο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (στη ΔΕΘ του 2011) να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια, τώρα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, βάζει όρους απόλυτης φτώχειας και ένδειας για τη χορήγηση 200 ευρώ μηνιαίως στους μακροχρόνια ανέργους, που σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αγγίζουν επισήμως το 1 εκατομμύριο.

Για να μπορεί ένας δικαιούχος να λάβει το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα χορηγηθεί από 1η Ιανουαρίου του 2014 μετά από τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση και του αν. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο όριο εισοδήματος, ούτε το 10% των μακροχρόνια ανέργων δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο επίδομα, καθώς ουσιαστικά απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε οικογένειες που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, ενώ αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό και όσοι έχουν κάποιο στοιχειώδες εισόδημα από άλλη πηγή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση, για τη χορήγηση του επιδόματος, που αφορά μακροχρόνια ανέργους από 20 μέχρι 66 ετών, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ανέργου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή - με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης - του προηγούμενου οικονομικού έτους από την άσκηση του δικαιώματος. Για ενήλικους άγαμους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό. Για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος, δεν λαμβάνεται υπόψη το επίδομα ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας, ενώ το όριο των 10.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας και δικαιούχοι μπορούν να είναι και περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι η πληρωμή του επιδόματος διακόπτεται αν ο δικαιούχος αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα, αν δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του, αν απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο, αν δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα ή αν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL