Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Hol: Απολύουν 360 για να τους επαναπροσλάβουν με χαμηλότερο μισθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Hol: Απολύουν 360 για να τους επαναπροσλάβουν με χαμηλότερο μισθό

Του Μανώλη Γασπαράκη

Στο ξήλωμα του τηλεφωνικού της κέντρο προχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης η Hellas On Line οδηγώντας στην παραίτηση εκατοντάδες εργαζόμενους, τους οποίους στη συνέχεια θα επαναπροσλάβει μέσω τρίτης εταιρείας με ορισμένου χρόνου συμβάσεις και μειωμένους μισθούς.

Οι περίπου 360 εργαζόμενοι, όπως καταγγέλλουν, αφού παραιτηθούν και λάβουν αποζημίωση, στη συνέχεια θα υπογράψουν σύμβαση με μειωμένο κατά 20% μισθό, χωρίς επιδόματα και υπερωρίες. «Η αρχική μείωση θα είναι 10%, ενώ μετά τους τρεις μήνες θα μειωθεί άλλο τόσο και θα φτάσει στο 20%. Με το που θα υπογράψεις δεν θα υπάρχει ξεκάθαρο ωράριο, καθώς η δουλειά ξεκινάει όταν ανοίξεις τον υπολογιστή και όχι όταν μπεις στο κτήριο, ενώ η όποια εκπαίδευση θα γίνεται, ώρες εκτός εργασίας και χωρίς πληρωμή» λέει στην «Α» εργαζόμενος της Hol.

Όσοι επιλέξουν να μην αποδεχτούν την «προσφορά» θα παραμείνουν στην Hellas On Line, χωρίς όμως αντικείμενο εργασίας, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία. Σε απεργία και κινητοποιήσεις προχωρούν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι σήμερα προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενάντια στα σχέδια της Hol. Σημειώνεται ότι η εταιρεία μέσα στο 2013 είχε προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων, ενώ οι ρυθμοί εργασίας αυξήθηκαν δραματικά.

«Είναι μια κίνηση που δείχνει πόσο στοχευμένες ήταν οι απολύσεις πρωτοπόρων αγωνιστών συναδέλφων το προηγούμενο διάστημα. Στόχος ήταν να μην υπάρξουν αντιδράσεις όταν θα καρατομούσαν τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων» αναφέρει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) καλώντας τους εργαζόμενους να μην δεχτούν καμία μείωση του μισθού και των δικαιωμάτων τους και να μην υπογράψουν καμία απόλυση.

Η νέα σύμβαση

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της HOL προς τους εργαζόμενους της εταιρείας:

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Hellas online κλείνει ακόμα έναν, τον πέμπτο, χρόνο συνεχούς προόδου και ανάπτυξης, σε όλα τα μέτωπα. Αποτελούμε πλέον, με βάση τα οικονομικά στοιχεία του εννιαμήνου του 2013, τον μεγαλύτερο, σε συνολικά έσοδα, εναλλακτικό πάροχο, έχοντας παράλληλα και την πιο υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Τα λειτουργικά μας κέρδη ξεπερνούν το 31% των εσόδων μας, ο δανεισμός μας είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών και είμαστε και οι πρώτοι στην αγορά που παρουσιάσαμε κέρδη προ φόρων.

Όλα αυτά τα επιτύχαμε γιατί με συνέπεια και προσήλωση ακολουθήσαμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, προσπαθήσαμε περισσότερο από τους ανταγωνιστές μας και τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Σε αυτή την πορεία δεν φοβηθήκαμε να καινοτομήσουμε, το αντίθετο, και δεν διστάσαμε να δοκιμάσουμε πρώτοι νέες πρακτικές και μεθόδους, πάντα προγραμματισμένα, πάντα μεθοδικά και με επιτυχία. Βάλαμε τον στόχο στο μυαλό μας, τον πελάτη μας στο κέντρο της λειτουργίας μας, κτίσαμε τις δομές και τα συστήματα για να τα υποστηρίξουμε όλα αυτά και κάναμε την διαφορά.

Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, αποφασίσαμε να διακόψουμε, άμεσα, την λειτουργία των διευθύνσεων Customer Operations, Retail Sales και Retention εντός της Hellas online και να αναθέσουμε την εκτέλεση του αντικειμένου αυτού σε τρίτη Εταιρία, με την μορφή του outsourcing. Αυτή η κίνηση θα δώσει στην Hellas online μεγαλύτερη ευελιξία και εστίαση στο κύριο αντικείμενο της, που είναι η παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ θα βελτιώσει και την κοστολογική της βάση, καθιστώντας την ακόμα πιο ανταγωνιστική. Το μοντέλο αυτό το έχουμε ήδη δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια με μια σειρά από συνεργάτες, έχουμε δουλέψει αρκετά πάνω στις αδυναμίες του αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρει και είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να κάνουμε και αυτό το, μεγαλύτερο, βήμα.

Μετά από πολύ και προσεκτική σκέψη επιλέξαμε σαν συνεργάτη την Εταιρία 360 connect Α.Ε, μια νέα Εταιρία που συστάθηκε για να δίνει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και τουλάχιστον για την αρχή θα έχει σαν μοναδικό της πελάτη την Hellas online. Αυτό το γεγονός μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε από την αρχή το λειτουργικό περιβάλλον της 360 connect Α.Ε σαν καθρέφτη της Hellas online. Το σύνολο των εφαρμογών που σήμερα τρέχουν θα δοθούν σε περιβάλλον cloud και στην νέα Εταιρία, κάνοντας την μετάβαση ιδιαίτερα ομαλή. Γνωρίζοντας την σημασία που έχουν για εμάς αυτές οι λειτουργίες, προσπαθήσαμε ιδιαίτερα να εξασφαλίσουμε ότι στην καθημερινότητα της δουλειάς σας το μόνο που θα αλλάξει και μάλιστα προς το καλύτερο όπως θα διαπιστώσετε, θα είναι ο χώρος εργασίας.

Στην συμφωνία μας με την 360 connect Α.Ε έχουμε προβλέψει ότι μαζί με την δραστηριότητα θα μετακινηθεί και το σύνολο του προσωπικού της Hellas online που εργάζεται στα συγκεκριμένα τμήματα, εφόσον το επιθυμεί. Ήδη η πρόταση έχει γίνει στην διοικητική ομάδα και στους προϊστάμενους και έχουν συμφωνήσει, οπότε μετακινούμενοι θα βρείτε μόνο οικία πρόσωπα. Σε όσους αποφασίσουν να μετακινηθούν και δηλώσουν την πρόθεση τους αυτή, θα καταβληθεί σήμερα το σύνολο της αποζημίωσης που θα δικαιούνταν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους καθώς και με την εκκαθάριση στο τέλος του μήνα, κάθε άλλο ποσό που τους οφείλεται (άδειες, μπόνους στόχων κλπ) από την σχέση εργασίας τους με την Hellas online. Ταυτόχρονα θα υπογραφούν την νέα σύμβαση εργασίας, με άμεση ισχύ, με τον νέο εργοδότη τους. Επιπρόσθετα, έχουμε δεσμεύσει τον νέο εργοδότη να διατηρήσει για τουλάχιστον ένα τρίμηνο το ύψος των συνολικών αποδοχών όλων των εργαζομένων στο σημερινό τους επίπεδο, ακόμα και αν ο ονομαστικός μισθός είναι χαμηλότερος, ενώ και οι λοιπές παροχές θα πρέπει να είναι αντίστοιχες. Τέλος έχουμε συμφωνήσει, μέσα στο πρώτο αυτό τρίμηνο να συμφωνηθεί και ένα πλάνο μεταβλητών αποδοχών (μπόνους) που θα μπορεί να ανεβάζει τις συνολικές αποδοχές σε υψηλότερα επίπεδα και από τα σημερινά. Οι σχετικές συμβάσεις και επιταγές είναι ήδη έτοιμες και θα κληθείτε εντός των επομένων 48 ωρών να τις υπογράψετε.

Κάναμε αυτή την πρόταση όσο πιο ελκυστική μπορούσαμε και πήραμε αρκετό κόστος για αυτό, αναγνωρίζοντας αφενός την αξία και την προσφορά σας, αλλά και αφετέρου, επιθυμώντας και να σας δώσουμε και το κίνητρο και την εξασφάλιση, κατά το δυνατόν, για να κάνετε το βήμα αυτό πιο αποφασιστικά και σίγουρα. Πρέπει όμως να τονίσω ότι αυτή μια one time offer και θα πρέπει άμεσα να την αποδεχτείτε. Όσοι επιλέξουν να μην αποδεχτούν την προσφορά αυτή, θα παραμείνουν στην Hellas online, χωρίς όμως αντικείμενο εργασίας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό πράγμα, για μια ακόμη φορά. Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει μια νέα αρχή για την Hellas online δίνοντας της ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ θα δημιουργήσει και την προοπτική στους ανθρώπους που θα μετακινηθούν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο τα φτερά τους και σε χώρους που σήμερα δεν μπορούμε να φτάσουμε. Αναγνωρίζω ότι οποιαδήποτε αλλαγή μας δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια και αυτό είναι ανθρώπινο. Σας διαβεβαιω όμως, στο μέτρο του δυνατού, ότι σε λίγα χρόνια θα κοιτάμε πίσω σε μια ακόμα επιτυχία. Προσωπικά αλλά και όλη η διοικητική ομάδα θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε και να εξασφαλίσουμε και το καλύτερο για τους ανθρώπους μας, όπως κάνουμε τόσα χρόνια που είμαστε μαζί

Καλή αρχή και καλή μας επιτυχία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL