Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Όλα ανοιχτά για τις ομαδικές απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα ανοιχτά για τις ομαδικές απολύσεις

Ενώ τα χρονικά περιθώρια για νομοθέτηση αλλαγής του πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στενεύουν, καθώς μέχρι την Παρασκευή το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει, το υπουργείο Εργασίας, που συνεχίζει επισήμως να σιωπά σχετικά με τη συμφωνία με την τρόικα για προώθηση ερμηνευτικής εγκυκλίου του υφιστάμενου νόμου με υπουργική απόφαση, φαίνεται να εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους νομοθέτησης, καθώς σημειώνονται νέες αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, το κόλπο της απελευθέρωσης των απολύσεων μέσω επαναρρύθμισης του σημερινού νόμου που είναι στον πυρήνα της συμφωνίας με την τρόικα και έχει και τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλυψε η "Αυγή" της Κυριακής, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.

Μάλιστα, η αίσθηση από τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, είναι ότι τόσο το θέμα των ομαδικών απολύσεων όσο και το θέμα των πλειστηριασμών δεν θα ρυθμιστούν εξωθεσικά, αλλά από τη Βουλή, με νόμο ή με τροπολογία.

"Κάτι που έχει ρυθμιστεί με νόμο δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με υπουργική απόφαση, ούτε με εγκύκλιο", υποστήριξε χθες αναφορικά με το θέμα των απολύσεων ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Στρατούλης, Κ. Μπάρκας).

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση με την τρόικα για το επίμαχο θέμα όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά τώρα και με τις δυσκολίες (κοινοβουλευτικές και νομοθετικές) που έχουν προκύψει, εξετάζεται η μη κατάργηση του "βέτο" του υπουργού Εργασίας, αλλά και η αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο οι απολύσεις θα χαρακτηρίζονται ομαδικές, από το 5% στο 7% ή στο 8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL