Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Απελευθέρωση των απολύσεων και με νόμο ζητάει η τρόικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απελευθέρωση των απολύσεων και με νόμο ζητάει η τρόικα

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει το θέμα των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μετά και τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οι δανειστές, έχοντας εστιάσει εξ αρχής στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ζητούν η νέα ρύθμιση να περιλαμβάνει αφενός την κατάργηση του "βέτο" από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, προκειμένου μια επιχείρηση που καταθέτει σχέδιο αναδιάρθρωσης να μπορεί να προχωρήσει γρήγορα τη διαδικασία για να αποφύγει πιθανό κλείσιμο, και αφετέρου ζητούν να αυξηθεί το υφιστάμενο όριο του 5% πέρα από το οποίο οι απολύσεις χαρακτηρίζονται ομαδικές.

Ταυτόχρονα επιθυμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προώθηση του νέου καθεστώτος με νόμο, κάτι που έχει προκαλέσει κυρίως την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που θα επιθυμούσε την προώθηση του μέτρου με υπουργική απόφαση. Να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο εκδήλωση του ΕΒΕΑ, έκανε λόγο για αναγκαιότητα αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ισχύον πλαίσιο «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη». Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, το ισχύον πλαίσιο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό αφού «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τις θέσεις εργασίας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις για τις ομαδικές απολύσεις θα είναι έτοιμες έως το τέλος του έτους, θα στηρίζονται σε σχετική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και, εκτός από την κατάργηση του υπουργικού βέτο, το υπουργείο εξετάζει και την αύξηση του ορίου του 5% για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης.

Κίνητρα για μείωση εισφορών

Τρόικα και υπουργείο Εργασίας βρίσκονται επίσης πολύ κοντά σε συμφωνία για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Το υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενο την άμεση μείωση στα έσοδα των ταμείων, που μόνο για το 2014 υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ, έθεσε θέμα σταδιακότητας στην υλοποίηση του μέτρου επικαλούμενο ακόμα και την πιθανή αδυναμία καταβολής των συντάξεων με δεδομένη και τη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Εναλλακτικά το υπουργείο πρότεινε η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών να συνοδευτεί με κίνητρα για την πρόσληψη νέων έως 29 ετών όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θα είναι συνεπείς προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL