Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Σήμερα η συνάντηση Βρούτση με τεχνικά κλιμάκια / Οι δανειστές πιέζουν για ομαδικές απολύσεις, ελαστικοποίηση και μείωση εργοδοτικών εισφορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η συνάντηση Βρούτση με τεχνικά κλιμάκια / Οι δανειστές πιέζουν για ομαδικές απολύσεις, ελαστικοποίηση και μείωση εργοδοτικών εισφορών

Τουλάχιστον τέσσερις αλλαγές σε εργασία και ασφάλιση, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα τεθούν κατά την σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Οι δανειστές, αφήνοντας προς το παρόν κατά μέρος τις νέες μειώσεις που θα αφορούν στις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και τις οριζόντιες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές, για τις οποίες ούτως ή άλλως θεωρείται δεδομένο ότι θα "τρέξουν" εντός του 2014, καθώς απορρέουν από προηγούμενες δεσμεύσεις, πιέζουν τώρα σε δύο κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα ζητούν περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αλλά και άμεση μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, εστιάζοντας:

1. Στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. Οι δανειστές διαμηνύουν ότι το μέτρο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και πιέζουν αφενός να σταματήσει να ισχύει η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, δηλαδή απολύσεις άνω του ποσοστού του 5% επί του συνόλου του προσωπικού μιας επιχείρησης. Σε αυτό το θέμα η τρόικα είναι κάθετη και φαίνεται να συζητάει να αφεθεί για αργότερα μόνο το θέμα της αύξησης του ποσοστού σε επίπεδα πάνω από το 5%.

2. Η δεύτερη αλλαγή που ζητεί η τρόικα προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας αφορά στην κατάργηση του ορίου ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που σήμερα προβλέπει τρεις ανανεώσεις ανάλογων συμβάσεων μέσα σε μία τριετία. H απελευθέρωση των απολύσεων και η χωρίς όριο ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε μια αγορά εργασίας απολύτως ευέλικτη και χωρίς καμία δέσμευση από τις σημερινές θεσμικές προβλέψεις των συμβάσεων εργασίας, όπως είναι το ωράριο, η άδεια και τα δώρα.

Τέλος, η τρόικα ζητεί να προχωρήσει εδώ και τώρα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, παρ' ότι αναγνωρίζει ότι το μέτρο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που θα μειωθούν για το 2014 κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα επανέρχεται στην απαίτησή της για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, από τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία αντλούν έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL