Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Σάρωμα Νομικών Προσώπων / Σάρωμα Νομικών Προσώπων: Αναζητούνται 1.300 για να απολυθούν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάρωμα Νομικών Προσώπων / Σάρωμα Νομικών Προσώπων: Αναζητούνται 1.300 για να απολυθούν!

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο εντοπισμός από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης των ονοματεπωνύμων 1.300 υπαλλήλων προς απόλυση, με τις δεξαμενές των αμυντικών βιομηχανιών και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Εξάλλου, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τους επιτελείς του ΥΔΜΗΔ, μιας και για την προθεσμία των 4.000 απολύσεων ώς τέλος του έτους δεν έχει ζητηθεί παράταση, όπως συνέβη με τη διαθεσιμότητα. Η περίπτωση μάλιστα των αμυντικών βιομηχανιών, εξακολουθεί να τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, παρ' ότι στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης δρομολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σενάριο που προβλέπει την απομάκρυνση 700 εργαζόμενων. Αν, πάντως, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν ευοδωθεί λόγω άρνησης των δανειστών, τότε την "τρύπα" των 700 απολύσεων θα κληθούν να καλύψουν αποκλειστικά τα ΝΠΙΔ, συνθέτοντας την εικόνα "σαρώματος", που περιμένει εκατοντάδες μικρούς και μεσαίους οργανισμούς.

Ήδη, ασκούνται πιέσεις προς όλα τα υπουργεία για την υπόδειξη των ΝΠΙΔ, που θα εισέλθουν στην κόκκινη ζώνη, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασισθούν και τα οριστικά λουκέτα για να συμπληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ο αριθμός των απολύσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το οποίο είχε "κλείσει" πριν δύο μήνες ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παύοντας το Διοικητικό του Συμβούλιο, και τώρα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των καταργήσεων, στέλνοντας στην ανεργία 129 εργαζόμενους.

Να θυμίσουμε πως στους υπολογισμούς του ΥΔΜΗΔ για τις 4.000 απολύσεις περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 2.000 από την ΕΡΤ, 500 υπάλληλοι που αποχώρησαν για λόγους υγείας και 230 "επίορκοι".

Παράλληλα με τις απευθείας απολύσεις, προχωράει και η υλοποίηση για την ένταξη στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων. Για το κύμα αυτό, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, η τρόικα έχει δώσει "σιωπηρή παράταση" μέχρι το τέλος Φεβρουάριου. Οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν οι διαθεσιμότητες είναι ο χώρος της υγείας και κυρίως ο ΕΟΠΥΥ, η αξιολόγηση του οποίου, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΜΗΔ, θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Βασική δεξαμενή θα αποτελέσουν φυσικά και οι ΟΤΑ, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν την εθελοντική και την ενδοδημοτική κινητικότητα, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει αν επακολουθήσουν -όπως είναι και το πιθανότερο- και αναγκαστικές μετακινήσεις. Στο δεύτερο κύμα, τέλος, αναμένεται να συνεισφέρουν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περικοπή προσωπικού στις μεγάλες ΔΕΚΟ

Σχετικά με τις 11.000 απολύσεις το 2014, αυτές θα προέλθουν από ένα μέρος των διαθέσιμων, οι οποίοι, έχοντας συμπληρώσει το οκτάμηνο, δεν θα μετακινηθούν και θα απολυθούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σχολικών φυλάκων, που στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν θα επανατοποθετηθούν τον Μάρτιο που λήγει η διαθεσιμότητάς τους, όπως έχει παραδεχθεί και ο κ. Μητσοτάκης, στοχοποιώντας τους υπαλλήλους που δεν έχουν εισέλθει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Απολύσεις θα γίνουν και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ, από την οποία θα προκύψουν είτε λουκέτα σε οργανισμούς είτε περικοπές προσωπικού με την πρόφαση του "πλεονάζοντος". Στην τελευταία περίπτωση θα ενταχθούν, όπως προοιωνίζονται οι δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη, οι κατασκευαστικές και συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ του υπουργείο Υποδομών. Για την αξιολόγησή τους, μάλιστα, έχει ήδη επιστρατευθεί ιδιώτης σύμβουλος (PriceWaterhouseCoopers)...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL