Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
2015-2016 / Νέος μηχανισμός διαθεσιμότητας και επέκταση των απολύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2015-2016 / Νέος μηχανισμός διαθεσιμότητας και επέκταση των απολύσεων

Τμήματα του σχεδίου για τον περαιτέρω ακρωτηριασμό του Δημοσίου τα επόμενα τρία χρόνια φανέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την περασμένη Τετάρτη.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι πλέον σαφές ότι βρίσκεται η επέκταση των απολύσεων για τη διετία 2015-2016, όπως ομολόγησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου και αναγκάστηκε να παραδεχθεί κατόπιν και ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση που είχαν με τους επικεφαλής της τρόικας, τέθηκε η συνέχιση του προγράμματος διαθεσιμότητας και των συνακόλουθων απολύσεων, κάτι που πρακτικά σημαίνει νέο κύκλο ένταξης σε διαθεσιμότητα απ' τον επόμενο χρόνο και απολύσεις τη διετία 2015-16. Άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο, ο οποίος όμως, όπως υποστηρίζει, δεν θα συνδέεται με απολύσεις.

Για τον λόγο αυτόν, δήλωσε στον Σκάι πως απάντησε αρνητικά στο αίτημα των δανειστών, λέγοντας ότι "ετέθη το ζήτημα κατά πόσο πρέπει να υπάρχει επέκταση της διαθεσιμότητας με την παρούσα μορφή της, που σημαίνει και απολύσεις ενδεχομένως, κι εμείς είπαμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν συζητάμε".

Ωστόσο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε η υφιστάμενή του Ε. Χριστοφιλοπούλου, που, παρότι και εκείνη ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ απάντησε αρνητικά στην επέκταση για τη διετία 2015-16, την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι η συζήτηση συνεχίζεται, εντάσσοντας με σαφήνεια την παραπάνω απαίτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των όρων μιας "νέας συμφωνίας", που θα συνοδεύει την αναγκαία "αφαίρεση χρέους".

Ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ακόμη τον μόνιμο μηχανισμό απολύσεων στο Δημόσιο μέσω της αξιολόγησης και κατάργησης δομών. Ισχυριζόμενος ότι το ζήτημα των απολύσεων ως προς τους ποσοτικούς στόχους τελειώνει με τη δέσμευση των 15.000 εντός 2013-14, εν τούτοις δεν τελειώνουν και οι απολύσεις, καθώς "δεν λέω ότι δεν μπορεί σε ενάμισι - δύο χρόνια να έρθει η κυβέρνηση, να αξιολογήσει μια δομή, να τη θεωρήσει περιττή και να την καταργήσει. Αυτό βεβαίως και μπορεί να γίνει...".

Λουκέτα σε ΝΠΙΔ

Κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ με την τρόικα, συμφωνήθηκε το κλείσιμο Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεων του Δημοσίου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4000 απολύσεων το 2013 αλλά και των 11.000 του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού είναι το πρώτο που έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και έχει αποστείλει σχετικές λίστες με τους φορείς του. Για τον φετινό στόχο, μέχρι στιγμής, υπολογίζονται οι 2.000 απολυμένοι της ΕΡΤ, 500 υπάλληλοι που αποχώρησαν για λόγους υγείας, 230 "επίορκοι" και αναζητούνται άλλες 1.300 απολύσεις, οι οποίες, αναλόγως και της έκβασης της συμφωνίας για τις αμυντικές βιομηχανίες, θα αντληθούν από τις καταργήσεις ΝΠΙΔ. Ήδη η κυβέρνηση προανήγγειλε το οριστικό κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας απολύοντας 129 εργαζομένους, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και επιχειρήσεις των ΟΤΑ, που παρουσιάζουν για τρία συναπτά έτη ζημιές (σύμφωνα και με όσα ορίζει ο "Καλλικράτης").

Τέλος, μειώσεις προσωπικού, αλλά όχι λουκέτο, προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης για μεγάλα ΝΠΙΔ, όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς, μετά την αξιολόγησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL