Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
ΣτΕ: Έντεκα μήνες αναδρομικά σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ: Έντεκα μήνες αναδρομικά σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη

Η προεκλογική σπέκουλα για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων, στην οποία επιδόθηκε για μήνες η Νέα Δημοκρατία, δίνει τώρα τη θέση της στον προβληματισμό, τόσο για το ύψος (3,9 δισ.) όσο και για τον τρόπο καταβολής τους στους δικαιούχους.

Αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να συμπίπτει τυχαία με την απόφαση του ΣτΕ, που, σύμφωνα με έγκυρες νομικές εκτιμήσεις, φαίνεται να αφήνει απ' έξω τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα το ποσό να πέφτει στα 2,5 δισ. ευρώ.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που δικαιώνει 2,5 εκατ. δικαιούχους συνταξιούχους ,η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση έσπευσε να αδειάσει τους δικαιούχους των αναδρομικών, λέγοντας ότι θα συνεκτιμηθούν "οι δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας".

Ο υπουργός Εργασίας, που έδινε τηλεοπτικές παραστάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων τα οποία ο ίδιος με διαδοχικές αποφάσεις "πετσόκοψε" τη διετία 2012-2013, κατά την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, σχολίασε τη χθεσινή απόφαση-δικαίωση του ΣτΕ σημειώνοντας:

"Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους. Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Η απόφαση του ΣτΕ

Το ΣτΕ επιδίκασε την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για το διάστημα Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Η πιλοτική απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπό την πρόεδρό του Ειρήνη - Μαίρη Σαρπ επιδίκασε την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (2013- 2015) και αφορά το διάστημα των έντεκα μηνών (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016). Όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν προσφύγει, δεν χάνουν το δικαίωμα προσφυγής και μπορούν να τις υποβάλουν στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Πλέον, το μπαλάκι πέφτει στην κυβέρνηση, που, σε κάθε περίπτωση, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Οι πέντε περικοπές Βρούτση του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Αναλυτικά, για το χρονικό διάστημα από το 2013 έως και τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Οι πέντε περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 είναι:

1. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

2. Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% - 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

3. Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% - 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.

4. Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).

5. Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Σύμφωνα με νέες κυβερνητικές διαρροές, στα σενάρια που επεξεργάζονται εντάσσονται και οι ετήσιες δόσεις, που κυμαίνονται από τρεις έως και έξι, ανάλογα με την οριστική απόφαση. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται άλλωστε για τα ποσά που αντιστοιχούν στις επικουρικές συντάξεις να ακολουθηθεί η λύση των τριών ετήσιων δόσεων, ενώ για τα ποσά των κύριων συντάξεων οι δόσεις να είναι περισσότερες. Βάσει των υπολογισμών πάντως, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Σε ειδικές δε περιπτώσεις, ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (π.χ. συνταξιούχοι Δημοσίου ή ΔΕΚΟ - Τραπεζών).

Αχτσιόγλου: Να δοθούν αναδρομικά σε όλους

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά», σχολιάζει η πρώην υπουργός.

Οκτώ χρόνια μετά, το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτή την αντισυνταγματικότητα.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα, για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται», καταλήγει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL