Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Δ. Τεμπονέρας: Καλοκαίρι μαζικών απολύσεων και χαμένων μισθών για χιλιάδες εργαζόμενους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τεμπονέρας: Καλοκαίρι μαζικών απολύσεων και χαμένων μισθών για χιλιάδες εργαζόμενους (Video)

Την ζοφερή πραγματικότητα για εργαζόμενους και συνταξιούχους ανέλυσε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίγει η κάνουλα των απολύσεων.https://www.youtube.com/embed/Jh6DHqytwNo

«Το φιάσκο και η αποτυχία του προγράμματος Συν-Εργασία είναι αυτό που ανοίγει την κάνουλα των απολύσεων εν μέσου θέρους. Ο νόμος προβλέπει την προστασία για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενταχθούν περίπου 500.000. Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 50.000, δηλαδή μόνο 1/10. Το 90% των εργαζομένων που αναμένεται να ενταχθεί βρίσκεται απροστάτευτο από πλευράς απολύσεων» εξήγησε ο Δ. Τεμπονέρας μιλώντας στο Kontra Channel.

Όπως σημείωσε, 15 Ιουλίου λήγει η ημερομηνία προστασίας με βάση τις 45 μέρες από το πέρας των αναστολών συμβάσεων εργασίας. «Από 15 Ιουλίου και μετά το πεδίο για τους εργοδότες είναι απόλυτα ελεύθερο να ξεκινήσουν τις μαζικές απολύσεις. Τα στοιχεία από την Εργάνη θα δείξουν αυτήν την αυξητική τάση σε επίπεδο ανεργίας».

Ο Δ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε και στο δώρο Πάσχα, το οποίο δεν έχει καταβληθεί για αρκετούς εργαζόμενους. «30/6 έληξε η ημερομηνία καταβολής για το δώρο Πάσχα. Η αρχική ημερομηνία ήταν 15 Απριλίου αλλά η κυβέρνηση μετέθεσε την ημερομηνία. Τότε φωνάζαμε και λέγαμε ότι θα ήταν αδύνατο, εκτιμώντας ότι δε θα ανοίξουν οι πιο πολλές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που λειτουργούν λίγες μέρες με ελάχιστο τζίρο, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην στοιχειώδη αυτή υποχρέωση καταβολής του επιδόματος. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Τα στοιχεία στο ΣΕΠΕ δείχνουν ότι σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι το υπουργείο αφήνει την κατάσταση να ρυθμιστεί από μόνη της από πλευράς αγοράς, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού.

«Η μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα στις 30/6 οδηγεί και σε απώλεια επιδόματος αδείας. Ο νόμος προβλέπει ότι το 50% του προσωπικού πρέπει να λάβει την άδεια από 1η Ιουνίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει δηλαδή να προκαταβληθεί και το επίδομα άδειας. Ποιος εργοδότης μπορεί με μηδενικό τζίρο να καταβάλει όχι μόνο το δώρο Πάσχα αλλά και το επίδομα άδειας, δηλαδή περίπου ένα μισθό; Οι εργαζόμενοι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να χάσουν έναν ολόκληρο μισθό» επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση αντί να κάνει το αυτονόητο και να καταβάλλει από πλευράς κρατικού προϋπολογισμού το δώρο Πάσχα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, μετέθεσε τη δυνατότητα καταβολής με αποτέλεσμα να συμπέσει με το άνοιγμα των καταστημάτων».

Ο Δ. Τεμπονέρας τόνισε ότι το ΣΕΠΕ, που είναι αρμόδιο για τους ελέγχους, έχει ήδη από πέρυσι αποδυναμωθεί. «Υποβιβάστηκε από μία ειδική γραμματεία του υπουργείου σε μία απλή διεύθυνση. Είναι υποστελεχωμένο και είναι αδύνατο να ελέγξει τις περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις που υπάρχουν στην χώρα».

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο εργατολόγος διέψευσε τον Γ. Βρούτση που λέει ότι η αύξηση στις εκκρεμείς συντάξεις οφείλεται δήθεν στο τρίμηνο του κορωνοϊού και στην άδεια ειδικού σκοπού που έλαβαν δεκάδες υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. «Ήδη από τον Φλεβάρη του 2020 είχαν αυξηθεί οι εκκρεμότητες στις συντάξεις κατά 30% λόγω έλλειψης σχεδιασμού. Οι ομάδες εργασίας που είχαν συγκροτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν ως στόχο την διεκπαιρέωση συνταξιοδοτικών υποθέσεων ακυρώθηκαν από πλευράς κυβέρνησης. Το νούμερο δεν είναι 200.000. Αν συνυπολογίσουμε κύριες συντάξεις, επικουρικές, εφάπαξ, οι εκκρεμότητες είναι 250.000. Περίπου 50% παραπάνω από όσες ήταν ένα χρόνο πριν» εξήγησε.

Τέλος, ο Δ. Τεμπονέρας σχολίασε το νο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις το οποίο εκτίμησε ότι «θα μείνει στα χαρτιά γιατί έρχεται να αντιμετωπίσει αναπόφευκτες κοινωνικές εκρήξεις που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσει να δημιουργεί και τους επόμενους μήνες».

Συντάκτης: avgi.gr

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL