Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σε φιάσκο οδηγείται το πρόγραμμα "Συν-Εργασία"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε φιάσκο οδηγείται το πρόγραμμα "Συν-Εργασία"!

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία", με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσανατολίζονται είτε σε διορθωτικές κινήσεις, με νέες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, είτε σε περιορισμό του προγράμματος και της χρηματοδότησής του!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις απασχολούν μερικώς τους εργαζόμενους, ενώ το Δημόσιο καλύπτει το 60% του απολεσθέντος μισθού και τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτό, έχουν ενταχθεί μόλις 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.100 εργαζομένους.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, που ανησυχεί την κυβέρνηση -καθώς εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί με αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς η ένταξη, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τόσο η αύξηση των απολύσεων όσο και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας-, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα και με πληροφορίες κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών, στο συρτάρι υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογίσει να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΣΕΒ να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετέωροι οι εποχικοί

Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις με τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, καθώς χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι μένουν εντελώς μετέωροι μετά και τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουριστικό και στον επισιτιστικό κλάδο, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα περιοριστούν να εισπράξουν για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή θα ζήσουν το επόμενο τρίμηνο με 400 ευρώ και θα είναι εντελώς ακάλυπτοι τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσον όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας.

Ωστόσο η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, μετά και τη διευκρινιστική εγκύκλιο:

* Αν ένας εργαζόμενος έχει συμφωνήσει με άλλον εργοδότη για τη φετινή σεζόν, με τίνος τα στοιχεία θα κάνει την αίτηση;

* Τι γίνεται με τους εποχικά εργαζόμενους σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία;

* Γιατί οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους και πώς θα επιδοτηθούν αυτοί;

* Τι γίνεται με τους εργαζόμενους που είναι από γραφεία ενοικίασης εργαζομένων;

* Τι γίνεται με τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας ημέρας;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL