Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Στον αέρα" 300.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στον αέρα" 300.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό

Εγκλωβισμένοι σε κατάσταση ημι-ανεργίας βρίσκονται περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, οι οποίοι το αμέσως επόμενο διάστημα κινδυνεύουν είτε να απολυθούν είτε να συνεχίσουν στην αδιέξοδο κατάσταση της αναστολής σύμβασης.

Τόσο η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό όσο και οι εργαζόμενοι δείχνουν ως βασικό υπεύθυνο του αδιεξόδου τους τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, καθώς με άλλη μια ασαφή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αφήνει εντελώς μετέωρη την επόμενη μέρα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις κυρίως για το τι θα γίνει με όσους δεν επαναπροσληφθούν. Κι αυτό, καθώς με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ "δεν καθίσταται σαφές αν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τους προσλάβει ξανά"!

Χωρίς ερμηνευτική εγκύκλιο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό, απευθυνόμενη στον υπουργό Εργασίας:

«Δεν είναι δυνατόν 11 μέρες να μην έχετε ακόμα βγάλει την ερμηνευτική εγκύκλιο για τις επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Επιτέλους, βγάλτε αυτή την εγκύκλιο στο υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσουν οι επαναπροσλήψεις, εξασφαλίστε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους εργαζόμενους. Επιτέλους, καταλάβετε το, για εμάς τους εργαζόμενους η χρονιά είναι χαμένη! Εξασφαλίστε την επιβίωσή μας, τα δικαιώματά μας, τις συμβάσεις μας».

Ομοσπονδία και εργαζόμενοι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους, καθώς μια σειρά σημαντικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί ο υπουργός Εργασίας.

Οι μετέωροι

Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που φέτος θα προσληφθούν σε νέο εργοδότη. "Ποιος έχει την υποχρέωση να κάνει την επαναπρόσληψη; Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης και αναστολής σύμβασης από τους ξενοδόχους; Αν ένα ξενοδοχείο ανοίξει στις 1.7.2020, πότε θα δηλώσει ο ξενοδόχος τον εργαζόμενο σε αναστολή για τον Ιούνιο;" αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Ακόμα χειρότερα είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα για τους εποχικά εργαζόμενους σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία που καλύπτονται για την επαναπρόσληψή τους από τους εργοδότες, καθώς:

“Δεν αναφέρεται στην ΚΥΑ το άρθρο 18, παρ. 6 του Νόμου 1545/85, όπου εντάσσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων στους εποχικά εργαζόμενους και τους κατατάσσει στον Ν.1346/83 που ορίζει την επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων"!

Καμία μέριμνα και σε επισιτισμό

Ομοσπονδία και εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμα ότι καμιά μέριμνα δεν υπάρχει για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό. "Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εποχιακά εστιατόρια, τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμα και έχουν ενημερώσει το προσωπικό για έναρξη μέσα στον Ιούλιο. Και η ΚΥΑ δεν αναφέρει τίποτα γι’ αυτούς".

Η Ομοσπονδία αναφέρεται ακόμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε αδιέξοδο:

- Τι γίνεται με το προσωπικό σε νυχτερινά καταστήματα (καφέ μπαρ) ή τα λεγόμενα beach bar και άλλες εταιρείες εστίασης που η αρμόδια υπηρεσία τα έκλεισε γιατί υπέπεσαν σε παραβάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η επιχείρηση σφραγίζεται;

- Τι γίνεται με το προσωπικό στην εστίαση ή σε ξενοδοχείο που ενώ ξεκίνησε να δουλεύει μέσα στον Ιούνιο, λόγω χαμηλής ή ανύπαρκτης ζήτησης με απόφαση του ιδιοκτήτη κλείνει μέσα στη σεζόν; Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι που προέρχονται ήδη από αναστολή σύμβασης και βάσει νόμου δεν μπορούν να ξαναμπούν σε αναστολή;

-Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία που ανακοίνωσαν στο προσωπικό πως λόγω χαμηλών κρατήσεων θα ανοίγουν δύο ημέρες την εβδομάδα (Σαββατοκύριακο), πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL