Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος ζήτησε να μετατεθεί / Η υπόθεση των συμπτώσεων του "Noor 1" - Ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος ζήτησε να μετατεθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος ζήτησε να μετατεθεί / Η υπόθεση των συμπτώσεων του "Noor 1" - Ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος ζήτησε να μετατεθεί

Συνέχεια δόθηκε χθες στην παροιμιώδη ατυχία της δικαστικής υπόθεσης σχετικά με το περιβόητο πλοίο «Noor 1», που κουβαλούσε 2,1 τόνους ηρωίνης, στην οποία εδώ και χρόνια δεν μπορεί να στεριώσει ούτε ανακριτής ούτε μάρτυρας. Χθες ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος έγινε ο έκτος κατά σειρά ανακριτής που αποχωρεί από την υπόθεση ή αρνείται να την αναλάβει, καθώς ζήτησε μετάθεση για προσωπικούς λόγους από τον Πειραιά στη Χαλκίδα.

Οι δυσκολίες της έδρας

Ο Ι. Πετρόπουλος είχε αναλάβει την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2019, διαδεχόμενος κατά σειρά την Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία είχε μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα ενόσω χειριζόταν την υπόθεση, και την κυρία Καλλιόπη Μάντακα, η οποία θεωρείται ότι είχε προχωρήσει την υπόθεση περισσότερο από κάθε άλλον, μέχρι που κάποια στιγμή παραιτήθηκε εντελώς από το σώμα και μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ. Ενδιαμέσως άλλοι τρεις ανακριτές είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την υπόθεση επικαλούμενοι ποικιλία προσωπικών λόγων.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση το 2015, πριν από τη συμπληρωματική εξέταση που ερευνά τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων στην υπόθεση, οι οποίοι επίσης έδειχναν μια επίμονη τάση να αποχωρήσουν από την υπόθεση, με την πρόεδρο της έδρας να επικαλείται μυϊκούς πόνους και άλλους τρεις εφέτες να επικαλούνται προσωπικούς λόγους.

Μία ακόμα μακάβρια σύμπτωση αφορά την ασυνήθιστα μεγάλη θνησιμότητα των μαρτύρων της υπόθεσης, καθώς μέχρι τώρα έχουν πεθάνει εννέα από αυτούς, κατά κανόνα από φυσικά αίτια (ένας θεωρείται ότι πυροβολήθηκε στις φυλακές της Τουρκίας όπου κρατούνταν).

Οι αδυναμίες των μαρτύρων

Ακόμη ένα στοιχείο που δυσκολεύει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που επιθυμούν να καταθέσουν, όπως και οι παλινωδίες τους όταν το πράττουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ναυτικού που κρατείται στο Ντουμπάι και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, ο οποίος μάταια προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να έρθει στην Ελλάδα για να καταθέσει.

Για την υπόθεση αυτή είχε δεσμευτεί πως θα την εξετάσει προσεκτικά ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος εποπτεύει όλες τις υποθέσεις ναρκωτικών στη χώρα. Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι οι αρνητικές απαντήσεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά σε αντίστοιχα αιτήματα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει αλλάξει μέχρι σήμερα δύο φορές τους ισχυρισμούς του για την υπόθεση δημιουργώντας την υπόνοια ότι ενδιάμεσα υπήρξε δέκτης πιέσεων.

Οι αιωρούμενες κατηγορίες

Πάντως το αίτημα του τελευταίου ανακριτή Ι. Πετρόπουλου να μετατεθεί στη Χαλκίδα μένει να γίνει αποδεκτό από την προϊσταμένη υπηρεσία, καθώς προηγούμενο αίτημά του, με το οποίο ζητούσε να του δοθεί επικουρικός ανακριτής λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, είχε μείνει στα αζήτητα.

Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση στο αίτημά του για μετάθεση, καθώς τα συνεχόμενα αυτά προσκόμματα στη διαδικασία των ανακρίσεων αυτής της υπόθεσης δημιουργούν διάφορες θεωρίες και καταλήγουν στο να αιωρούνται κατηγορίες στον αέρα για σημαντικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι σίγουρα θα ήθελαν αυτή η υπόθεση να προχωρήσει και να κλείσει χωρίς μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Ίσως, μάλιστα, δεδομένης της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας των μέσων στα οποία είναι ιδιοκτήτες και των οποίων ο δημοσιογραφικός έλεγχος συχνά αναγκάζει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις πολιτικές της, θα μπορούσαν να πιέσουν για να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία σε αυτή την υπόθεση και να πάψουν να είναι όμηροι και οι κατηγορούμενοί της.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL