Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Συλλογική σύμβαση με δείγμα... σάλιου και αίματος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλογική σύμβαση με δείγμα... σάλιου και αίματος!

Νέο εργασιακό καθεστώς πλήρους αυθαιρεσίας επιβάλλουν οι εργοδότες στον κλάδο των καλλυντικών. Οι καταγγελίες για καταστρατήγηση του ωραρίου μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία» με οριζόντια μείωση των μισθών αφορά το σύνολο του προσωπικού, ενώ εταιρεία του κλάδου έφτασε στο σημείο να καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική συλλογική σύμβαση που προβλέπει τη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους!

Ειδικότερα, η νέα σύμβαση που προωθείται στον κλάδο απαιτεί τη λήψη δειγμάτων... σάλιου και αίματος, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη».

Σύμφωνα με το συνδικάτο, η ίδια σύμβαση περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστον δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε ΣΣΕ, ανοιχτή ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών κ.ά.

Τι αναφέρει η σύμβαση

Η επίμαχη σύμβαση, που απαιτεί τακτικό έλεγχο βιομετρικών στοιχείων και λήψη δειγμάτων... σάλιου και αίματος, αφορά μισθωτούς που εργάζονται ως αισθητικοί σύμβουλοι, δηλαδή παρέχουν συμβουλές επιλογής καλλυντικών προϊόντων, προβολή και πρόταση προς πώληση καλλυντικών προϊόντων κ.ά. Η επίμαχη υποχρέωση του εργαζόμενου, όπως αναφέρει το άρθρο 6.8 της σύμβασης, προβλέπει ότι «δεδομένης της φύσης των καθηκόντων και του αντικειμένου της εργασίας του εργαζόμενου», ο μισθωτός «έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας που διενεργεί η εταιρεία και περαιτέρω να ανέχεται τακτικούς και έκτακτους εσωτερικούς ή μη ελέγχους σχετικά με την ετοιμότητα και ικανότητά του προς εργασία και την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών του». Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ο μισθωτός υποχρεούται να παρέχει την ανέκκλητη συγκατάθεσή του για τους βιομετρικούς ελέγχους, διαφορετικά υποχρεούται να προσκομίζει στην εταιρεία οποτεδήποτε του ζητηθεί σχετικές ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες θα «δύναται να διαπιστωθεί η ικανότητά του προς εργασία».

Τα συνδικάτα του κλάδου με επιστολή τους προς την εργοδότρια εταιρεία την καλούν να αποσύρει άμεσα την «απαράδεκτη και αντεργατική» -όπως λένε- σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει την από 9.10.2019 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική και σε όλα τα επίπεδα σε περίπτωση που επιλογή της εργοδοσίας είναι να συνεχίσει με το απαράδεκτο κείμενο τροποποιητικής σύμβασης» προειδοποιούν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL