Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Στήριξη της εργασίας και της κοινωνίας με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήριξη της εργασίας και της κοινωνίας με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό

Την κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζόμενων, τη διατήρηση των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες στην προ κορωνοϊού περίοδο και τη θεσμοθέτηση Επιδόματος Έκτακτης Ανάγκης -για τουλάχιστον τέσσερις μήνες-, που θα καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες για 1,9 νοικοκυριά (σχεδόν 4 εκατ. άτομα) περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η στήριξη της εργασίας φτάνει στα 3,7 δισ. ευρώ κι αυτά αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκατ. εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις, με το κράτος να καλύπτει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις σε ποσοστό από 40% έως και 100%.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα προβλέπεται η στήριξη της κοινωνίας και ειδικότερα των τμημάτων εκείνων που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης με Επίδομα Εκτάκτου Ανάγκης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει 1,9 εκατ. νοικοκυριά ή σχεδόν 4 εκατ. άτομα, και θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών.

Η χορήγηση ενός Επιδόματος Έκτακτης Ανάγκης κρίνεται απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης. Η στήριξη με 3,5 δισ. αφορά όχι μόνο τους «αθέατους» της αγοράς εργασίας (π.χ. εποχικούς εργαζόμενους, ανασφάλιστους), αλλά και τμήματα της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών που υπέστησαν μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους.

Όχι άλλη μια χαμένη γενιά

«Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό, την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη στρατηγική από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «οι ήδη ασκούμενες από την κυβέρνηση πολιτικές στην αγορά εργασίας οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση των μισθών και σε ενίσχυση των τάσεων αποδιάρθρωσης και ελαστικοποίησης. Η τάση αυτή πρέπει επειγόντως να αντιστραφεί».

«Χρειάζεται να αποτραπεί η γενικευμένη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να προληφθεί ένα μεγάλο κύμα ανεργίας και να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών. Κάτι τέτοιο περνάει μέσα από μια δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τα οποία έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2020».

Ειδικότερα, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει, όπως ήδη επιχειρείται, να υπάρξει επανάληψη της συνταγής γενικευμένων αρνητικών αλλαγών στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας με πρόφαση αυτή τη φορά την πανδημία. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης να οδηγήσουν σε άλλη μια χαμένη γενιά».

Στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων: Οι τρεις κατηγορίες

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%, μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, τις οποίες διακρίνει σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες επιδοτούνται σε διαφορετικό ύψος από το κράτος, πάντα όμως υπό την υποχρέωση της καταβολής μισθών στο 100% και της μη μεταβολής των σχέσεων εργασίας.

1. Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας προτείνεται 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από το κράτος.

2. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

3. Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν προτείνεται επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Μέτρα ανάχωμα στην απορρύθμιση της κυβέρνησης

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της εργασίας και των μισθών των εργαζομένων περιλαμβάνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των μέτρων που έχουν λάβει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας:

1. Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας.

2. Κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας.

3. Κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από το ΣΕΠΕ.

4. Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων.

5. Θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σ’ αυτή.

6. Εξειδίκευση των κανόνων ασφαλείας και υγείας στην εργασία στις συνθήκες της πανδημίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων και εκτεταμένης εμβέλειας ενημερωτική εκστρατεία.

7. Υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος τής κρατικής επιχορήγησης (μετενέργεια).

8. Σαφής απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής).

9. Παράταση ισχύος μέχρι το τέλος του έτους όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο του 2020.

Επίδομα έκτακτης ανάγκης

«Η έλλειψη μέτρων για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων στην πρώτη φάση της πανδημίας οδηγεί σε ραγδαία επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας απαιτώντας τη θεσμοθέτηση ενός διευρυμένου πλέγματος κοινωνικής προστασίας. Η δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης είναι η μόνη λύση ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης. Αντίστοιχες πολιτικές αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απαντώντας σε παρόμοιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν η εμβάθυνση της ύφεσης να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση χρέους, πράγμα που θα προσέδιδε στην πρώτη περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά» σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑμεΑ. Όπως είναι φανερό, το μέτρο αυτό υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης που υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας.

Ποιοι το δικαιούνται

Σκοπός του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης είναι να δώσει στη δοκιμαζόμενη μερίδα της κοινωνίας τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης έτσι ώστε να μείνει οικονομικά και κοινωνικά ενεργή, ικανή να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη. Παράλληλα, στηρίζει την κατανάλωση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το επίδομα αφορά σχεδόν 4 εκατ. άτομα, έχει διάρκεια τέσσερις μήνες και το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως ακολούθως:

* Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

* Οι ήδη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται το ποσό που προκύπτει για το νοικοκυριό αφού αφαιρεθεί το επίδομα ανεργίας που ήδη λαμβάνουν.

* Το έκτακτο εισόδημα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL