Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Δεύτερος γύρος εσωτερικής υποτίμησης, με μειώσεις μισθών και ελεύθερες απολύσεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεύτερος γύρος εσωτερικής υποτίμησης, με μειώσεις μισθών και ελεύθερες απολύσεις!

Με μειώσεις μισθών, που έχουν ως κατώφλι το 20%, ελεύθερες απολύσεις και ορίζοντα πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας ξεδιπλώνεται το κυβερνητικό σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Τα κυβερνητικά μέτρα, που αποτελούν έναν δεύτερο γύρο "εσωτερικής υποτίμησης" μετά τη δραματική οικονομική κρίση και τα διαδοχικά Μνημόνια της περιόδου 2010-2015, περιλαμβάνουν παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, σύστημα επιδότησης αποδοχών, που καταλήγει σε μειώσεις μισθών, και προσωρινά εποχικά επιδόματα, κυρίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού.

Ωστόσο, με εξειδικεύσεις διαδοχικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η κατάσταση στην αγορά εργασίας ξεφεύγει και γίνεται δραματική για τους εργαζόμενους, καθώς αίρεται κάθε διάταξη προστασίας των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων αφού το ωράριο γίνεται κυριολεκτικά "λάστιχο" και οι απολύσεις απελευθερώνονται.

Το ερώτημα είναι πλέον αν τα έκτακτα μέτρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και επανεκκίνησης της οικονομίας θα επεκταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή θα έχουν ορίζοντα πέρα από το 2020, σύμφωνα με τις αναφορές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι ο νέος μηχανισμός, που περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία και τους μισθούς, θα αφορά καταρχάς το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι "η χρονική ισχύς μπορεί να επεκταθεί, εφόσον χρειαστεί"...

Οι μειώσεις μισθών

Η οριζόντια εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασίας θα επιφέρει απώλειες 20% στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι εργαζόμενος με μισθό 850 ευρώ θα πέσει, με τη μείωση του ωραρίου, στα 425 ευρώ. Το κράτος, ωστόσο, θα επιδοτεί κατά 60% τον μισθό που περικόπηκε. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα δίνει 255 ευρώ (το 60% των 425 ευρώ) και ο εργαζόμενος στο τέλος θα λαμβάνει 680 ευρώ. Επομένως επιβεβαιώνεται η μείωση των 170 ευρώ και ποσοστιαία 20%.

Ομοίως, για έναν μισθό των 1.000 ευρώ, με το μειωμένο ωράριο, ο εργαζόμενος θα λάβει από την επιχείρηση 500 ευρώ. Από τα 500 ευρώ που χάνει, το κράτος θα καλύπτει τα 300 και ο εργαζόμενος στο τέλος θα παίρνει 800 ευρώ. Μια μείωση της τάξης των 200 ευρώ (-20%).

Η μόνη δικλείδα ασφαλείας είναι ότι οι μειώσεις θα έχουν όριο τα 650 ευρώ μεικτά (580 ευρώ καθαρά), επομένως η καθαρή αμοιβή δεν μπορεί να πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κράτος θα αναπληρώνει τις αποδοχές του εργαζομένου έως και τα 580 ευρώ. Επομένως ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα έχει μείωση στις αποδοχές, παρά τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Ελεύθερες οι απολύσεις

Ακόμα χειρότερα, μόλις προχθές το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο διευκρίνισε ότι με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων δεν προβλέπεται κανένα μέτρο προστασίας της εργασίας, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι απολύσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών (αν δηλαδή ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους σε ενεργό απασχόληση) μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις, με βάση τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρήσουν για 45 ημέρες μετά την αναστολή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

1. Επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κατά τον μήνα Μάι, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών και να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών. Η παράταση της αναστολής διαρκεί μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Αν οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας, εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους μέχρι την 31η Μαΐου όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας. Στο 45ήμερο της προστασίας δεν απαγορεύονται οι απολύσεις αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.

Στη βάση των παραπάνω, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας και εφόσον δεν επιλέγουν παράταση των αναστολών ούτε το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

2. Το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ διαμορφώνεται ως εξής:

* Αν οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης, εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση απολύσεων μέχρι 31.5 και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης.

* Αν οι επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης, έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου, για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων.

Πλήρης επιβεβαίωση της "Αυγής" - Για μειώσεις μισθών και απολύσεις

Η "Αυγή", με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 22 Απριλίου, αναφερόμενη στο περίφημο recovery plan -δηλαδή τον κυβερνητικό σχεδιασμό επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων- έθετε το συγκεκριμένο ερώτημα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας: "Οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που έχουν μπει σε αναστολή εργασίας θα επιστρέψουν όλοι στην εργασία τους; Ή θα δοθεί η ελευθερία στον εργοδότη να κρατήσει αυτούς που θέλει και τους υπόλοιπους να τους απολύσει;". Ακολούθως, στις 2 Μαΐου, επίσης σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Μνημόνιο Βρούτση με μειώσεις μισθών και ελεύθερες απολύσεις", αναφέρονταν τα ακόλουθα:

"...Οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν δεν θα έχουν κανένα μέτρο προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην παρουσίαση των νέων μέτρων προχθές, Πέμπτη, στο υποτιθέμενο καθεστώς προστασίας από τις απολύσεις, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις 20 Μαρτίου. Μόνο που αυτό δεν αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, αφορά μόνο τις πληττόμενες που έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ και επανέρχονται (σταδιακά) και οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν ούτε την ίδια σύνθεση προσωπικού".

ΟΑΕΔ: Κατακόρυφη αύξηση ανεργίας και απολύσεις

Τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό ανεργίας μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε κατά 4,72%, αφού προστέθηκαν ακόμη 53.367 άνεργοι μέσα στον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις (λειτουργούσες ή και σε αναστολή) προχώρησαν σε απολύσεις εργαζόμενων τον περασμένο μήνα αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας που υποτίθεται πως είχε λάβει το υπουργείο Εργασίας ήταν τουλάχιστον ανεπαρκή. Επίσης, όσον αφορά τους ανέργους, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 η εγγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε κατά 21,73%, αφού ενεγράφησαν 211.526 περισσότεροι άνεργοι σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1.185.013 άτομα, έναντι 973.487 τον Απρίλιο του 2019. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής με 389.259 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 225.148 άτομα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL