Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πρωτομαγιά: / Πρωτομαγιά: Απεργία για την υπεράσπιση Υγείας και Εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτομαγιά: / Πρωτομαγιά: Απεργία για την υπεράσπιση Υγείας και Εργασίας

Αποφασισμένα να προχωρήσουν σε αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την προσεχή Παρασκευή 1η Μάη δηλώνουν τα συνδικάτα, με ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ να προκηρύσσουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα προχωρήσουν σε συμβολικές ή και κανονικές συγκεντρώσεις τηρώντας τα μέτρα "προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης".

Με την απόφασή τους αυτή τα συνδικάτα απαντούν και στην κυβέρνηση που υποκριτικά και αυθαίρετα, όπως υποστηρίζουν, έλαβε απόφαση μετάθεσης του εορτασμού με πρόσχημα την πανδημία. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συναθροίσεις "για να μην υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού", ενώ πρόσθεσε ότι "οι συμβολικές εκδηλώσεις μπορούν να μεταφερθούν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα απόστασης και ατομικής προστασίας".

Στεφάνι στην Καισαριανή και συγκέντρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων στην Καισαριανή και εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλη μια παράσταση - συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Το ΕΚΑ, προκηρύσσοντας την πρωτομαγιάτικη απεργία, σημειώνει ότι "σήμερα, εν έτει 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας", επισημαίνοντας:

* Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας Υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές.

* Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

* Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

* Στο ίδιο κλίμα και η ΑΔΕΔΥ σημειώνει την εναντίωσή της σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. "Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας Υγείας με κάθε τρόπο", επισημαίνει στην ανακοίνωση και καλεί τα συνδικάτα -μέλη- "με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαίες (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.) -τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η Πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας- να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΜΕ - ΚΚΕ: Προσχηματική η μετάθεση

Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ χαρακτηρίζουν "προσχηματικές" τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για μετάθεση κατά περίπου μία εβδομάδα μετά την αρχική άρση των περιοριστικών μέτρων στις 4 Μαΐου, τονίζοντας ότι «η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL