Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Η Γενική Γραμματεία της διαφθοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Γενική Γραμματεία της διαφθοράς

Με απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Άννας Στρατινάκη όσα ΚΕΚ είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας για ατασθαλίες ή άλλες παραβάσεις μπορούν να εξαιρούνται και επιτρέπεται η λειτουργία τους αποκλειστικά για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως κατάρτισης (τηλεκατάρτιση)

Σε όλη την ιστορία του voucher gate υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι το φιάσκο, η αδικία και ο εμπαιγμός των επιστημόνων. Η παρατεταμένη απαξίωσή τους από την κυβέρνηση, που ακόμη και μετά την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά συνεχίζει να το περιφρονεί και ως φτωχό συγγενή των έτσι κι αλλιώς ισχνών μέτρων στήριξης.

Το δεύτερο και κύριο είναι το τεράστιο σκάνδαλο με πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, η διασπάθιση κρατικού χρήματος 85 εκατ. ευρώ, την οποία σχεδίασαν από κοινού Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα η "Αυγή" της Κυριακής αναδεικνύει πώς έχει στηθεί το επιτελείο της διαφθοράς στο υπουργείο Εργασίας και αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν όχι μόνο ο υπουργός Εργασίας, αλλά κυρίως η αμαρτωλή Γενική Γραμματεία του υπουργείου.

Πρωταγωνίστριες είναι η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η σύμβουλος στο γραφείο της και στενή συνεργάτης του υπουργού. Η Άννα Στρατινάκη φαίνεται ότι διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στην εκτέλεση του προγράμματος με τους επιστήμονες και της μεθόδευσης ώστε να φτάσει η εκτέλεση της τηλεκατάρτισης στους κολλητούς της κυβέρνησης.

Στις αρχές Απριλίου υπήρχαν ΚΕΚ που ήταν κλειστά λόγω παραβάσεων -προφανώς συμπεριλαμβάνονταν φίλοι και κολλητοί της κυβέρνησης. Η γ.γ. του υπουργείου φρόντισε, με εγκύκλιο που απέστειλε η ίδια, να τους εντάξει στα ΚΕΚ (399 συνολικά) που θα περιλαμβάνονταν στο Μητρώο Παρόχων για το πρόγραμμα.

Όπως φαίνεται και στην εγκύκλιο που δημοσιεύεται παραπλεύρως, η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει "σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών" αναφέροντας ότι:

«Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2, τα οποία υπάγονται στον ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας 85.59 ‘Άλλη εκπαίδευση ΠΔΚΑ’ και τελούν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας της δραστηριότητάς τους με εντολή δημόσιας αρχής, για την υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και προγραμμάτων στήριξης εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, μπορούν να εξαιρούνται και επιτρέπεται η λειτουργία τους αποκλειστικά για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως κατάρτισης (τηλεκατάρτιση) και μπορούν να μην θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που είναι αναγκαίοι αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό».

Η σύμβουλος της Ά. Στρατινάκη

Όπως έχει ήδη αναφέρει η “Αυγή”, ιδιαίτερα κρίσιμος αποδεικνύεται και ο ρόλος που διαδραμάτισε η στενή συνεργάτης του υπουργού που τοποθετήθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας (δηλαδή της Άννας Στρατινάκη) τον Οκτώβριο του 2019, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η εν λόγω συνεργάτης, ύστερα από διαδοχικές μεταβιβάσεις ποσοστών μεταξύ των μελών της οικογένειας Παπαβασιλείου, κατέχει το 40% στην εταιρεία ΚΕΚ «Ευκλείδης» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει το μερίδιό της έναντι 24.000 ευρώ.

Δηλαδή υπήρξε και μέτοχος του συγκεκριμένου ΚΕΚ, το οποίο συνεχίζει να ανήκει στην ευρύτερη οικογένειά της. Μέσω του συγκεκριμένου ΚΕΚ, μαζί με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών με τα "Σκόιλ Ελικικού".

Την αποκάλυψη έκανε την προηγούμενη Τετάρτη το documentonews.gr.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η συγκεκριμένη συνεργάτης πήγε στο υπουργείο Εργασίας με εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου ή ήταν προσωπική επιλογή του Γιάννη Βρούτση. Με άλλα λόγια την έστειλε το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη για να γίνουν γενικότερα "δουλειές" με την κατάρτιση ή τη γνώριζε ως ιδιοκτήτρια και αργότερα μέτοχο του ΚΕΚ "Ευκλείδης" ο υπουργός Εργασίας;

Όποια και αν είναι η απάντηση, το στήσιμο της ιστορίας με τα voucher της ντροπής δείχνει καθοδήγηση αφ' υψηλού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL