Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ "ΔΕΝΕΙ" ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ VOUCHER ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ / Υπό την καθοδήγηση του γραφείου Βρούτση οι καλεσμένοι στο πάρτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ "ΔΕΝΕΙ" ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ VOUCHER ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ / Υπό την καθοδήγηση του γραφείου Βρούτση οι καλεσμένοι στο πάρτι

Σε απόλυτο σκάνδαλο με την προσωπική υπογραφή του υπουργού Εργασίας μετεξελίσσεται η σκανδαλώδης τηλεκατάρτιση επιστημόνων. Και αυτό καθώς όχι μόνο μέσα σε μόλις μισή μέρα, με έτοιμο υλικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, που οδήγησε στην τελική επιλογή των "κολλητών" της κυβέρνησης με πλήρη αδιαφάνεια.

Αλλά, όπως αποκάλυψε χθες το documentonews.gr, η στενή συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση Ευγενία Παπαβασιλείου (τον Οκτώβριο του 2019 τοποθετήθηκε σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας ΠΕ στο ιδιαίτερο γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας) ανήκει σε οικογένεια που κατέχει ΚΕΚ και με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν ένωση εταιρειών που αποτελείται από ακόμη δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία στις γνωστές πλατφόρμες.

Συγκεκριμένα η οικογένεια της συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ) είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ "Ευκλείδης". Τα ΚΕΚ "Ευκλείδης" δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ "Μάστερ" και "Δήμητρα", που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν τον μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση.

Επομένως το μοίρασμα των χρημάτων διά των μεσαζόντων γίνεται μια στενά οικογενειακή υπόθεση με επίκεντρο την οικογένεια της συμβούλου του υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα η οικογένεια Παπαβασιλείου συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν αναλάβει κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατάρτισης επί υπουργίας Βρούτση. Ειδικότερα η Αθ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ Ε.Ε. συμμετέχει στην κοινοπραξία εταιρειών «Δήμητρα» Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Α.Ε. – «Μάστερ» Α.Ε. - Παπαβασιλείου Αθ. και ΣΙΑ Ε.Ε.

Επιπλέον η εταιρεία «Δήμητρα» είναι συμφερόντων Πιτσούλη, ο οποίος μέσω της εταιρείας «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» έχει αποκτήσει την πλατφόρμα edimitra.gr. Η εταιρεία «Μάστερ» είναι συμφερόντων Μανωλίτση. Δύο από τις επτά πλατφόρμες, οι Iclass και iclasscloud.com, ανήκουν στην εταιρεία «Μάστερ» Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου "Μάστερ".

Η περίπτωση Πιτσούλη

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του Ν. Πιτσούλη, κατόχου της πλατφόρμας edimitra.gr, η οποία ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα» ΚΕΚ Α.Ε. Ο Ν. Πιτσούλης διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011 - 2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μια σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Ν. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990) βρίσκοντας τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ "ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000 - 2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιρειών.

Μ. Φραγκίσκος: Καραμπινάτη προσυνεννόηση

Όπως αναφέρει με χθεσινή δήλωσή του στην "Αυγή" ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής, "η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του Μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων, όπως καταγράφεται στη 'Διαύγεια', προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν. [...]

Με προβλεπόμενη αξιολόγηση διάρκειας μισής μέρας αξιολογήθηκαν 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, ελέγχθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, οι υποδομές (help-desk, data center), τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα από τριμελή επιτροπή με ειδικό εμπειρογνώμονα, δηλαδή (χωρίς αναφορά σε τίτλο σπουδών)».

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Επιστέγασμα α(χ)ριστείας

"Η 'δράση' του υπουργείου Εργασίας θα αποτελεί σημείο αναφοράς της νεοδημοκρατικής α(χ)ριστείας. Προχειροδουλειές, εμπαιγμός και εξευτελισμός του επιστημονικού δυναμικού και των ελεύθερων επαγγελματιών, ‘δωράκια σε κολλητούς’ του ιδιωτικού τομέα εν μέσω κρίσης και πανδημίας" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΠΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ακόμα σημειώνει, η διαθέσιμη τεχνογνωσία των πανεπιστημίων αγνοήθηκε επιδεικτικά ακολουθώντας αθεράπευτα το νεοφιλελεύθερο δόγμα «ιδιωτικά να είναι και ας είναι ό,τι είναι».

"Αποκορύφωμα της κυβερνητικής αναλγησίας αποτέλεσαν οι δηλώσεις των υπουργών Βρούτση και Γεωργιάδη, οι οποίοι δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους ίδιους τους επιστήμονες που συμμετέχουν στα προγράμματα της ντροπής. Αντί να διαστρεβλώνουν συστηματικά την πραγματικότητα προς όφελος τους, θα ήταν χρήσιμο να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα όπως:

1. Πώς αξιολόγησαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι επτά πλατφόρμες τηλεκατάρτισης;

2. Πότε συστάθηκαν τα κέντρα πιστοποίησης που υπέγραψαν τις συμβάσεις;

3. Πώς γίνεται η κατανομή της δαπάνης στα ΚΔΒΜ ανά τη χώρα;

4. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν; Είναι αντίστοιχες των χρημάτων που λαμβάνουν;

5. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν ταυτόχρονα ΚΔΒΜ, κέντρα πιστοποίησης και πλατφόρμες επιμόρφωσης;».

"Ως συνήθως, η υπουργός Παιδείας λάμπει διά της απουσίας της. Αν και η Διά Βίου Μάθηση αποτελεί σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της, η Νίκη Κεραμέως έχει επιλέξει τη σιωπή, προτιμώντας προφανώς να μη συνδεθεί το όνομά της με το φιάσκο του συναδέλφου της υπουργού Εργασίας" καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι πλατφόρμες των κολλητών στο πάρτι των «χρυσών» vouchers

1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα» ΚΕΚ Α.Ε. του Ν. Πιτσούλη, που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ.

2. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην «Άποψη» Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και με τον τρόπο αυτόν να παίρνουν προγράμματα.

3. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: «Μάστερ» Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο Twitter, προκύπτει εύκολα η συμπάθειά του προς τον Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

4. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη και τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα μακεδονικά συλλαλητήρια.

5. Η Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ - Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Όσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.

6. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL