Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Δ. Τεμπονέρας: Τα μέτρα για τα εργασιακά ήρθαν για να μείνουν (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τεμπονέρας: Τα μέτρα για τα εργασιακά ήρθαν για να μείνουν (Video)

Τους μύθους της κυβέρνησης σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατέρριψε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, τονίζοντας ότι αυτό που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασία είναι απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση.https://www.youtube.com/embed/9vTZx05J2_c

«Δεν ισχύει γενική ρήτρα απολύσεων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Δείτε αυτό που συνέβη στο "αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος" με τις απολύσεις. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότη που δε θέλει να υπαχθεί στα ευνοϊκά μέτρα να κάνει απολύσεις» υπογράμμισε ο Δ. Τεμπονέρας μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra.

Παράλληλα επισήμανε ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία από την Εργάνη που θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες για το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων. «Πολύ φοβάμαι ότι θα διαπιστώσουμε αυτό που ψιθυρίζει η αγορά, ότι έχουμε γενικευμένες και πάρα πολλές απολύσεις» τόνισε.

Ο Δ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε και στον μύθο, που όπως είπε, πλανάται σε σχέση με την προσωρινή ισχύ των μέτρων. «Αυτό δεν ισχύει, έχουμε τέτοιου μεγέθους δομικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που θα μας συνοδεύουν για πάρα πολλά χρόνια» ξεκαθάρισε.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι υπάρχει επίσης επαναφορά της επιστράτευσης κατά των απεργών. «Δεν μπαίνει κάποιος χρονικός περιορισμός. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι τα μέτρα θα δημιουργήσουν ανεργία, ύφεση και κοινωνικές αντιδράσεις. Ετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη μέρα. Νομοθετεί κάτι που ήδη έχει καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ φοβάμαι ότι μόλις η αγορά αρχίζει να επανέρχεται σε μία ομαλότητα, θα έχουμε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και μαζικά φύλλα πορείας».

https://www.youtube.com/embed/5DMU6aGKkcs

Ο εργατολόγος εκτίμησε ότι τα μέτρα έχουν έρθει για να μείνουν «γιατί διαμορφώνουν καθοριστικά την αγορά εργασίας με συγκεκριμένους όρους που θα παρακολουθούν την πορεία των εργασιακών σχέσεων όλο το επόμενο διάστημα. Αυτή η κρίση θα είναι μακρά, πολύ δύσκολη και πολύ πιο έντονη από κάθε άλλη κρίση που έχουμε ζήσει μεταπολιτευτικά».

Τέλος, κάλεσε τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό να απαντήσει για ποιο λόγο ήρθε ξανά η πολιτική επιστράτευση πάνω στο τραπέζι σε μία τέτοια περίοδο. Δεν είναι προκλητικό απέναντι στον εργαζόμενο και τα συνδικάτα; Θεωρείτε ότι τα συνδικάτα δεν έχουν την ωριμότητα να βάλουν πλάτη;» διερωτήθηκε με νόημα ο Δ. Τεμπονέρας.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL