Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή ενός τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τι απάντησε ο Γ. Βρούτσης για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν στο Ελ. Βενιζέλος (Video)

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι έλαβαν από τον προϊστάμενό τους ένα sms με το οποίο ενημερώνονταν ότι «το αεροδρόμιο της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την κρίση θα σταματήσει πολλές από τις λειτουργίες του (...) Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ' επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει στο sms: «Οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν έκτακτα μέτρα αδειών, απολύσεων, συνταξιοδοτήσεων κλπ. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια (...) Η δική μας εταιρεία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Όσο για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, ενημερώθηκαν  ότι «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης» τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για περισσότερες πληροφορίες.

Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται  ότι ο τρόπος που απολύονται μπορεί να είναι «άκομψος», επειδή όμως είναι πάρα πολλοί, «δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας». Όπως τους ενημέρωσαν ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι «να επανέλθουμε στην κανονικότητα» και τους εύχεται να μείνουν υγιείς, πλην άνεργοι, με την ...ελπίδα ότι «θα ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα να εργαζόμαστε παρέα».

Τόσο οι απολύσεις για τους αορίστου χρόνου, όσο και το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για τους αορίστου, προβλέπονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.

Η υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην κάνουν απολύσεις για να δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ισχύει για τους αορίστου χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε καθεστώς ευελιξίας.

Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, που προτείνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης ως μια από τις πολλές εναλλακτικές που διαθέτει η εργοδοσία για να φορτώσει στους εργαζόμενους την όποια «χασούρα» από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων σε Swissport και Skyserv

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων σε Swissport και Skyserv στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απαιτούν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής σημειώνει:

«Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων με την αισχρή μέθοδο της αποστολής ενός τηλεφωνικού μηνύματος, προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης "Swissport" στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται όμως και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν  ότι "θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης", τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για "περισσότερες πληροφορίες".

Αυτή είναι, από ότι φαίνεται, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πόσο ψεύτικος είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με την αναστολή της σύμβασης εργασίας θα  σταματήσει τις απολύσεις, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι συνέπειες από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας μεταφέρονται στους εργαζόμενους.

 Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, να μην  αποδεχθούν νέα βάρη στις πλάτες τους. Να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν το μάρμαρο πάλι ίδιοι.  

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να μην παίρνει μόνο μέτρα καταστολής και απαγόρευσης και να μετατοπίζει την ευθύνη στους εργαζόμενους αλλά όπως οφείλει να παρέμβει άμεσα  και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της εργασίας τους».

ΕΚ Αθήνας: Κανένας εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει όσες εταιρίες βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στην ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.

Επειδή ο κορωνοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Απαιτούμε κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες στο αεροδρόμιο να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζόμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL