Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
«Τσουνάμι» οι καταγγελίες εργαζομένων για καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Τσουνάμι» οι καταγγελίες εργαζομένων για καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών

Καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών εργαζομένων κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που αναζητούν πληροφορίες γύρω από τα μέτρα και τα δικαιώματά τους, δέχεται πλέον σε καθημερινή βάση η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ.

Ερωτήματα έχουν υποβάλει τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι από τη διαχρονική απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Καταγγελίες εργασίας που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών.

Ακόμα και για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους, για μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, για εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους.

Προώθηση στις αρχές

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι καταγγελίες, κατόπιν αξιολόγησης, θα προωθούνται στις αρχές "με τρόπο που θα διασφαλίζει πρωτίστως την ανωνυμία των καταγγελλόντων συναδέλφων. Επίσης θα διαβιβάζονται στο υπουργείο Εργασίας και στα συναρμόδια κατά περίπτωση υπουργεία αιτήματα ρύθμισης συγκεκριμένων ζητημάτων που δεν καλύπτονται από τη μέχρι στιγμής εκδοθείσα νομοθεσία".

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ακόμα ότι όλες οι περιπτώσεις ερωτημάτων και καταγγελιών προωθούνται σε ομάδα επιστημονικών συνεργατών των δομών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν «στρατευτεί» στην ANTI-COVID-19 ομάδα και εν συνεχεία γίνεται αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαμοιρασμός ανάλογα με την περίπτωση.

Στις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία περαιτέρω συνδικαλιστική παρέμβαση θα ενημερώνονται οργανώσεις - μέλη της ΓΣΕΕ και πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε συνδυαστικά να υπάρξει συλλογική υποστήριξη του εργαζόμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL