Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κάλυψη σε εργοδότες, απολύσεις και υποκατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους - Περί τις 500.000 εργαζόμενοι έγιναν άνεργοι - επιδοματούχοι! * Σε 40.000 ανήλθαν οι απολύσεις τον Μάρτιο, σε τουλάχιστον 150.000 υπολογιζονται οι μετατροπές συμβάσεων / Μέτρα - βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλυψη σε εργοδότες, απολύσεις και υποκατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους - Περί τις 500.000 εργαζόμενοι έγιναν άνεργοι - επιδοματούχοι! * Σε 40.000 ανήλθαν οι απολύσεις τον Μάρτιο, σε τουλάχιστον 150.000 υπολογιζονται οι μετατροπές συμβάσεων / Μέτρα - βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών

Ανεπαρκή, αποσπασματικά, και σε αρκετές περιπτώσεις "βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών", που ήδη εκμεταλλεύονται ως νέα ευκαιρία την επιδημία του κορωνοϊού, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού έχουν ήδη διαμορφώσει δραματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Οι απολύσεις καλπάζουν και ήδη υπολογίζονται σε περίπου 40.000 μέσα στον Μάρτιο, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι μετατροπές συμβάσεων, καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη περάσει από την πλήρη απασχόληση στην ευελιξία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Ανέκδοτο η προστασία από τις απολύσεις

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες όχι μόνο δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την «κανονικότητα» στην αγορά εργασίας, αλλά παγιώνουν μια νέα, δραματική κατάσταση.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ανακοίνωση 'αναστολής των συμβάσεων εργασίας', μετέτρεψε σήμερα 500.000 εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους εργοδότες τους από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση» σημειώνει ο εργατολόγος Θ. Καμπαγιάννης, προσθέτοντας: "Με την αναστολή, η κυβέρνηση απάλλαξε τους εργοδότες από κάθε υποχρέωση παροχής μισθού. Η αναφορά σε ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων μοιάζει με ανέκδοτο".

Από την πλερά του, ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας τονίζει: "Ακόμα και στην περίπτωση που βγει ΠΝΠ από σήμερα, δεν έχει καμιά ισχύ η απαγόρευση των απολύσεων. Θα έχει άραγε αναδρομική εφαρμογή το μέτρο; Θα αφορά μόνο τις απολύσεις και όχι τις καταχρηστικές μετατροπές των συμβάσεων και τις αναγκαστικές άδειες;".

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων!

"Νόημα θα είχε να απαγορευτούν οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές και επηρεάζονται από την κρίση αναδρομικά. Επομένως η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, τώρα χρειάζονται μέτρα για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ραγδαία αύξηση της ανεργίας!

Γι’ αυτό πρέπει να απαιτηθεί να ακυρωθούν 'εδώ και τώρα' όλες οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα".

Νέος υποκατώτατος μισθός το επίδομα

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας:

* Σε δραματική οικονομική κατάσταση βρίσκονται 1,2 εκατ. χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό καθώς τα 800 ευρώ που ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης για 45 μέρες υπολείπονται του κατώτατου μισθού, που για 1,5 μήνα θα έπρεπε να είναι 975 ευρώ. Αντιστοιχούν δηλαδή στον υποκατώτατο μισθό των 500 ευρώ και από την άποψη αυτή συνιστούν εμπαιγμό των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή, απουσιάζουν μέτρα άμεσης βοήθειας. "Θα μπορούσε να κηρυχθεί ενοικιοστάσιο, δηλαδή μη καταβολή ενοικίου από όσους εργαζόμενους έχουν χάσει τους μισθούς τους κ.λπ. Επίσης, οι πρώην ΔΕΚΟ (νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) να μην εκδίδουν λογαριασμούς για το διάστημα της κρίσης" σημειώνει ο Δ. Τεμπονέρας.

* Ακόμα, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για μη συμψηφισμό των ημερών μη εργασίας με τις κανονικές άδειες των εργαζομένων. Πρακτικά θα μπορεί ο εργοδότης, όταν παρέλθει η κρίση, να επικαλεστεί τις ημέρες που δεν προσήλθε ο εργαζόμενος στην εργασία του ως ημέρες κανονικής αδείας

* Τέλος, για τους ανέργους, απουσιάζουν σαφή μέτρα όπως η παράταση επιδότησης της ανεργίας για το επόμενο τρίμηνο, κυρίως σε όσα επιδόματα του ΟΑΕΔ λήγουν, αλλά και πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

Έφη Αχτσιόγλου: Τώρα απαγόρευση απολύσεων

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι εκρηκτική, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας, σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι χρειάζεται τώρα γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων.

Αναλυτικά στη δήλωσή της σημειώνει:

"Ήδη τον μήνα Μάρτιο υπήρξε απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Τούτο σημαίνει πολλαπλάσιο αριθμό απολύσεων μέσα σε ένα μήνα! Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να κατανοήσει το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με ανεπαρκή μέτρα, συστάσεις και επιμέρους επιδόματα δεν επιλύεται το πρόβλημα.

Χρειάζεται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρης καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος. Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες οριζόντιες παρεμβάσεις υπάρχουν. Η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής και βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL