Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στην Teleperformance: / Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στην Teleperformance: Εργασία χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στην Teleperformance: / Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στην Teleperformance: Εργασία χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας

Σε καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην Teleperformance εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού προχώρησαν χθες μέσω ανακοίνωσής τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση τονίζοντας ότι οι εργοδότες τους αρνούνται την εργασία εξ αποστάσεως.

Το ακόμα χειρότερο και πλέον επικίνδυνο όμως είναι ότι δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ αποκαλύπτουν πως η εταιρεία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτήρια, ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν!

«Φοβόμαστε γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρεία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ' επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε».

«Φοβόμαστε επίσης ότι πολύ πιθανά διασπείρουμε τον ιό σε γνωστά και άγνωστά μας πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι/ες από εμάς, προκειμένου να βγούμε οικονομικά, χρησιμοποιούμε καθημερινά δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουμε στη δουλειά. Είμαστε χιλιάδες, και φανταστείτε πόσες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να μολυνθούν μόνο από εμάς» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8.500 υπαλλήλους, από τους οποίους σχεδόν το 70% είναι αλλοδαποί από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Έλλειψη στοιχειώδους υγιεινής

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στα γεμάτα κόσμο γραφεία τους "ο καθένας και η καθεμία βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστών από τον άλλο / άλλη. Η εταιρεία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες. Για την ακρίβεια η εταιρεία πιστεύει πως, αν διαθέσει ένα μπουκάλι αντισηπτικό σε κάθε όροφο, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαζόμενους/ες, και αγοράσει αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις τουαλέτες, έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για την υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι/ες, και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται.

Οι εργαζόμενοι/ες, για να μπουν στο κτήριο, υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας -ναι, τους βάζουν θερμόμετρο, ένας - ένας, μία - μία, από τον σεκιουριτά (!!!), χωρίς την παρουσία ιατρικού προσωπικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελευταίες διεθνείς αναφορές που μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο των ανθρώπων με ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα στην εξάπλωση του ιού.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ένας εργαζόμενος ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με άτομα στα οποία αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα δύο εβδομάδων και η εταιρεία το αρνήθηκε».

Αναμένεται ανακοίνωση του υπ. Εργασίας: Έκτακτο επίδομα και όχι μισθός σε εργαζόμενους

Στην καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς μισθό λόγω της επιβολής των αναγκαστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Συγκεκριμένα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται με ηλεκτρονική αίτηση σε πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας. Το επίδομα θα αφορά περίπου 390.000 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν σε περίπου 92.000 επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η διάταξη ενσωματώθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Kατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19», στις επιχειρήσεις ή στους εργοδότες που επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL