Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Στον αέρα 1,2 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αέρα 1,2 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Η αγορά εργασίας έχει μπει ήδη στην... εντατική, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού διαμορφώνει πρωτόγνωρες συνθήκες. Η πρωτοφανής απουσία παρέμβασης μέχρι τώρα από το υπουργείο Εργασίας διευκολύνει τις συνθήκες μισθολογικού ντάμπινγκ για τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζόμενους με αποδοχές στο όριο του βασικού μισθού ή και χαμηλότερα.

Ταυτόχρονα η κρίση στην αγορά δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις, ενώ σε συνδυασμό με την ακύρωση ουσιαστικά της πρώτης τουριστικής περιόδου διαμορφώνονται μαύρες προοπτικές στην απασχόληση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δραματική διαμορφώνεται η κατάσταση για την μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε αναγκαστική αναστολή της λειτουργία τους, επιβαρύνοντας τους πλέον αδύναμους και κυρίως τους περίπου 800.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και άλλους 400.000 που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Με άλλα λόγια, παρά τις διαδοχικές ανακοινώσεις και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, παραμένουν κυριολεκτικά "στον αέρα", χωρίς καμία μισθολογική εγγύηση, αλλά και απροστάτευτοι όσον αφορά τα δικαιώματά τους.

Με το σκεπτικό αυτό, ενώ η χώρα μέρα με τη μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο σε έκτακτα μέτρα, με ανυπολόγιστες ακόμα οικονομικές επιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση για τους οικονομικά αδύναμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες τους, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Εργαζόμενοι χωρίς μισθό

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι μεγάλος αριθμός οικονομικά αδύναμων πολιτών αδυνατούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες προμήθειες που απαιτεί το “κλείσιμο στο σπίτι”, χωρίς ακόμα να είναι σαφές ποιες υποχρεώσεις προς Δημόσιο και τράπεζες θα ανασταλούν.

Επίσης εκτιμάται ότι, αν η καραντίνα διατηρηθεί πέραν του προβλεπόμενου, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων που θα βρεθούν είτε με περικοπή είτε με απώλεια του μισθού τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τα εργασιακά προβλήματα που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, η εργασία από το σπίτι ή άλλες έκτακτες καταστάσεις που προκαλεί η νόσος, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνουν καθημερινά ερωτήματα και αιτήματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κωδικοποιεί τις απαντήσεις. Όπως:

* Πώς και από πού θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους; Ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος (αφού θα πέσει κατακόρυφα ο τζίρος τους) ούτε οι εργαζόμενοι να βρεθούν οικονομικά “στον αέρα”. Η επιδότηση συνεπώς από το κράτος κρίνεται αναγκαία.

* Τι θα γίνει με τις άδειες εάν εκδηλωθεί νόσος στην οικογένεια; Εν προκειμένω ο ασθενής θα λάβει αναρρωτική άδεια αλλά ο/η σύζυγος ή οι γονείς θα χρεωθούν την κανονική τους, παρότι θα έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα;

* Τι θα γίνει με όσους επρόκειτο να ξεκινήσουν εποχική εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η σεζόν πάει τουλάχιστον έναν μήνα πίσω; Εν προκειμένω ένα από τα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων αφορά τον αριθμό των ενσήμων που συγκεντρώνουν κάθε σεζόν προκειμένου να διεκδικήσουν, στη συνέχεια, επίδομα ανεργίας μέχρι να ξαναβρούν δουλειά. Η έκτακτη μείωση αυτού του αριθμού (λόγω εκτάκτων συνθηκών) κρίνεται αναγκαία.

* Εάν η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων διαρκέσει ένα - ενάμιση μήνα (σ.σ.: κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό), οι εργαζόμενοι θα έχουν χάσει τη μισή περίπου άδεια που δικαιούνται ετησίως, αφού ανά τρεις δικαιολογημένες ημέρες χρεώνονται οι ίδιοι την τέταρτη.

Οι προτάσεις της Έ. Αχτσιόγλου

Με τον υπουργό Εργασίας κυριολεκτικά απόντα, με μόνη παρέμβαση μέχρι τώρα την αναστολή λειτουργίας της «Εργάνης» (ουσιαστικά χάρισμα των υπερωριών στους εργοδότες) η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως επισημαίνει:

"Η κατάσταση πλέον είναι υπερεπείγουσα. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης αφήνουν τους εργαζόμενους στον αέρα, χωρίς καμιά δέσμευση για τους μισθούς τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών ή ακόμη και απολύονται . Όπως έχουμε προτείνει εδώ και μέρες, χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη. Χρειάζεται σαφής ρύθμιση:

* Ότι οι μισθοί καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση.

* Ότι δεν συμψηφίζονται οι μέρες μη εργασίας με την ετήσια άδεια του εργαζόμενου.

* Που θα εξασφαλίζει την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, επιδότησης των εισφορών των εργαζομένων, κάλυψης των εποχικά εργαζομένων».

«Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα για να προστατεύσει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που αγωνιούν” καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL