Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Συνέδριο ΓΣΕΕ την Τρίτη: Με Χρυσοχοΐδη, ΜΑΤ, Μητσοτάκη και Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ΓΣΕΕ την Τρίτη: Με Χρυσοχοΐδη, ΜΑΤ, Μητσοτάκη και Γεννηματά

Συνέδριο παρωδία, με νομιμοποίηση αντιπροσώπων που φτάνει μέχρι και πριν από τρία χρόνια, με δραματικά αλλοιωμένους συσχετισμούς και κυρίως πλήρως απαξιωμένο από τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι το συνέδριο της ΓΣΕΕ που ξεκινάει την προσεχή Τρίτη στο παραθαλάσσιο Καβούρι Αττικής, φυσικά σε ένα (ακόμα) υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Για να καταφέρει η ΓΣΕΕ να κάνει επιτέλους το 37ο Συνέδριο που ακυρώθηκε δύο φορές πέρσι, μπήκε εγγυητής ο ο ίδιος ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης! Αυτό συνέβη ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη ακύρωση και να περιοριστούν τουλάχιστον εκτός ξενοδοχείου επεισόδια και παρατράγουδα που οδήγησαν στην ακύρωση του ίδιου συνεδρίου σε Ρόδο και Καλαμάτα.

Η ουσιαστική ανάληψη διεξαγωγής του συνεδρίου από τον Μ. Χρυσοχοΐδη και την περιφρούρησή του από τα ΜΑΤ έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Ακόμα και η ΑΔΕΔΥ με απόφασή της στηλίτευσε την παρουσία των δυνάμεων καταστολής στο συνέδριο, το οποίο χαρακτήρισε "παρωδία", κατηγορώντας την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ότι "για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε τον αντεργατικό της ρόλο".

Συνέδριο παρωδία

«Να γίνει γνήσιο συνέδριο, με βάση το καταστατικό της ΓΣΕΕ, που αφορά τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες... Κανένα συνδικάτο της χώρας να μην νομιμοποιήσει συνέδρια με ΜΑΤ και κρατική βία. Τα συνέδρια των συνδικάτων είναι υπόθεση των εργατών κι όχι των εισαγγελέων και των αφεντικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φυσικά και δεν ίδρωσε το αυτί της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που αναζητεί τη "νομιμοποίησή" της από τον Μ. Χρυσοχοΐδη και την επιβεβαίωση από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν θα παρευρεθεί ο ίδιος, αλλά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φ. Γεννηματά.

Πρόσκληση έχει λάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο να παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας ή κάποιο άλλο στέλεχος από την ηγεσία.

Επίσης πρόσκληση δεν έχει λάβει το ΚΚΕ, με πρόσχημα ότι ο γ.γ. Δ. Κουτσούμπας έχει αποκαλέσει την ηγεσία της ΓΣΕΕ "συνδικαλιστική μαφία".

"Τα ΜΑΤ και η αστυνομία δεν έχουν καμιά δουλειά στα εργατικά συνέδρια. Ούτε μέσα ούτε έξω. Η παρουσία των ΜΑΤ (εάν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο) θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, θα οξύνει κι άλλο τα πνεύματα, θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ την πόλωση που υπάρχει" σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Αριστερής Παράταξης της ΕΑΚ και μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος" ενώ χαρακτηρίζει "πρόκληση" την πρόσκληση της Συνομοσπονδίας να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο συνέδριο.

Κατάντια και ξεπεσμός

Όπως σημειώνει, "σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την απαξιωτική και εχθρική αντιμετώπιση του συνδικαλιστικού κινήματος, με δεδομένο ότι μόλις κατέθεσε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι την άλλη εβδομάδα εξαγγέλλει και νέα μέτρα ενάντια στα συνδικάτα, είναι ή δεν είναι πρόκληση και απαράδεκτο να καλείται στο συνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης; Είναι ή δεν είναι ντροπή να δίνετε βήμα στον κ. πρωθυπουργό και να μην δίνετε βήμα στους συνέδρους;".

"Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι γι' αυτή την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν εκπλήσσομαι, γιατί αφενός η λέξη ‘ντροπή’ έχει διαγραφεί από το συναισθηματικό τους πεδίο, αφετέρου γιατί αντιλαμβάνομαι ότι κλήθηκε στο συνέδριο προς βοήθεια διεξαγωγής του. Αυτό όμως δεν είναι κατάντια; Δεν είναι ξεπεσμός;" αναφέρει ο Ν. Φωτόπουλος.

ΓΣΕΕ - ΠΑΜΕ: Μια ψευδής σύγκρουση

Η σύγκρουση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ κρατάει σχεδόν πάνω από είκοσι χρόνια. Και αν εξυπηρετούσε κάποια τακτική απονομιμοποίησης των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατία (που γίνονταν βουλευτές και υπουργοί) στα μέσα της δεκαετίας του '90 σήμερα έχει καταντήσει ένας πόλεμος για τις καρέκλες και τα λεφτά της Εργατικής Εστίας, με τα οποία χρηματοδοτούνται οι λειτουργίες των βασικών συνδικαλιστικών ενώσεων.

Για το ΚΚΕ επιπλέον η πολιτική υποχώρηση των τελευταίων ετών φέρνει αναπόφευκτα και τη σταδιακή υποχώρηση στους εργασιακούς χώρους, ό,τι χειρότερο για την ηγεσία του, που βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Ωστόσο, για να γίνει κατανοητό πού έχει φτάσει η "ψευδής" σύγκρουση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ και πόσο έχει απαξιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα μπορούμε να επικεντρωθούμε στα βασικά συνδικαλιστικά γεγονότα των τελευταίων μηνών:

Πριν από περίπου δέκα ημέρες διεξήχθη το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, του μεγαλύτερου σε αριθμό εργαζομένων Εργατικού Κέντρου της χώρας. Με εντελώς παράτυπες διαδικασίες το ΠΑΜΕ κατάφερε να αφήσει εκτός συνεδρίου δεκάδες εκπροσώπους των εργαζομένων από τον χώρο των τροφίμων με τη φαιδρή δικαιολογία ότι κατείχαν διευθυντικές θέσεις σε διάφορες επιχειρήσεις.

Με άλλα λόγια το ΠΑΜΕ δεν αναγνωρίζει την εξέλιξη ενός εργάτη ή υπαλλήλου και θεωρεί τουλάχιστον ύποπτο "στοιχείο" για κάποιον να είναι π.χ. προσωπάρχης ή διευθυντής ενός τομέα σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Είχε προηγηθεί πριν από ένα χρόνο η ακύρωση και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας στον ιδιωτικό τομέα, πάλι από το ΠΑΜΕ, πάλι με τα ίδια επιχειρήματα.

Αποτέλεσμα της βίαιης ματαίωσης και των δύο συνεδρίων από το ΠΑΜΕ είναι η εκλογική επιβίωση του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, με τις πλάτες ωστόσο της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Στόχος η διά "βίας και νοθείας" υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς τουλάχιστον 80 αντιπροσώπους κατάφερε να κρατήσει τη δεύτερη θέση.

Πώς μεταφέρεται το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ; Επιβιώνει εκλογικά η ΠΑΣΚΕ του κ. Παναγόπουλου, ανεβαίνει πιθανώς στη δεύτερη θέση η ΔΑΚΕ, μειώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, παρά τις προσπάθειες να περιοριστούν με κάθε τρόπο οι απώλειές του, αλλά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κυριολεκτικά "σφαγιαστεί" στις προηγούμενες διαδικασίες.

Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο στη διαιώνιση μιας συνδικαλιστικής νομενκλατούρας που έχει πλέον σχεδόν ανύπαρκτους δεσμούς με την εργατική τάξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL