Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Στρίβειν διά της επιτροπής" μελετά ο Μητσοτάκης

Ενώπιον της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό - Καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενώ τώρα κατέθεσε πρόταση νόμου για διαδοχικές αυξήσεις 7,5%, ο πρωθυπουργός μελετά να ανακοινώσει την Παρασκευή την παραπομπή του θέματος σε επιτροπή του υπ. Εργασίας... - Στις ελληνικές καλένδες οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού - Eurostat: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εμφανίζει κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 12% σε σχέση με το 2010

Σωσίβιο στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, που θα πρέπει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα για τον κατώτατο μισθό, αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ που την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου. Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκειμένου να υπάρξει απάντηση του πρωθυπουργού στη συζήτηση της Παρασκευής.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ...

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από την κατάθεση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού από 7,5% το 2020 και το 2021 προκειμένου να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα και στα 751 ευρώ. Όπως έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε την κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας να κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα για "λαϊκισμό και δημαγωγία", ακόμα και για "αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές απόψεις"!

...οι μεγάλες αυξήσεις του ΣΥΡΙΖΑ...

Αποκάλυψε όμως έτσι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση στον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ και τώρα, σαφώς εκτεθειμένη, προσπαθεί να κρυφτεί στις μακρόσυρτες διαδικασίες της Επιτροπής, χωρίς βέβαια να ανοίγει τα χαρτιά της.

Επιπλέον διαμορφώνει ένα εχθρικό κλίμα τόσο με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας όσο και με προγενέστερες του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα αυξανόταν ο κατώτατος μισθός... "αν δεν είχε αυξηθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά 11%»!

Να θυμίσουμε ότι καταθέτοντας την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να πάρει «ξεκάθαρη θέση» για το εάν θα στηρίξει «έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει, όπως ξέρει, να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα".

...και το μείον 12% από το 2010

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τους χαμηλούς μισθούς στις 27 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εμφανίζει κατώτατο μισθό μειωμένο τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010, και μάλιστα κατά 12%, ενώ έχει υπάρξει θετική μεταβολή των ελάχιστων μισθών σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμη και σε αυτές που εφάρμοσαν Μνημόνιο, όπως είναι η Πορτογαλία.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η διαδικασία επανεξέτασης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και αφορά περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, περίπου 300.000 λόγω των μισθολογικών τριετιών, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και άλλων επιδομάτων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις