Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους από το νέο ασφαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους από το νέο ασφαλιστικό

«Δεν γίνεται να είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής ανάταξης και αυτή να μην πηγαίνει μαζί με την άνοδο των μισθών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας. Τα χρήματα που η κυβέρνηση θα δαπανήσει για συντάξεις το 2020 είναι σημαντικά λιγότερα από το 2019 κατά 200 εκατ. ευρώ» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο της Πάτρας.

Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η Ν.Δ. μικραίνει αδικαιολογήτως την ‘πίτα’ των συντάξεων, μειώνει την κοινωνική παροχή και ταυτόχρονα κάνει μία ανάποδη αναδιανομή μέσα σε αυτή τη μικρότερη ‘πίτα’. Δηλαδή χρησιμοποιεί ένα μέρος των χρημάτων που θα πήγαιναν στους χαμηλοσυνταξιούχους μέσω της 13ης σύνταξης, που καταργείται, για να κάνει μικρές αυξήσεις στα ανώτερα κλιμάκια, σε αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Όμως, ακόμα και αυτές οι μικρές και υποτυπώδεις αυξήσεις δεν θα αφορούν τους συνταξιούχους πριν από το 2016. Αφορούν μία πολύ μικρή μερίδα και στο τέλος της ημέρας οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα χάσουν εισόδημα γιατί θα τους κοπεί η 13η σύνταξη».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «αυτό είναι άδικο και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν δυνατότητες πραγματικών βελτιώσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε ξεκινήσει ήδη με μέτρα όπως η μείωση των εισφορών και η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας. Σήμερα, αντί να γίνει χρήση του οικονομικού περιθωρίου για να βελτιωθούν πράγματα, γίνονται δύο βήματα πίσω στο ασφαλιστικό και ξαναγυρνάμε σε ένα πλαίσιο αδικίας για τους πολλούς».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού βοηθάει συνολικά την οικονομία

Αναφερόμενη στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού επισήμανε πως «ξεκινάει από τη θέση αρχής ότι δεν γίνεται να βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και αυτή να μην πηγαίνει μαζί με την άνοδο των μισθών και του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Αυτό συνοπτικά αποδίδεται στο σύνθημα της δίκαιης ανάπτυξης». Αντιθέτως, σημείωσε, «η πολιτική της Ν.Δ. είναι ίδια με αυτή που ακολουθούσε πριν από το 2010 και μας οδήγησε στην κρίση, όπου στην ουσία διευρύνονται διαρκώς τα κέρδη μίας πολύ μικρής μερίδας των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων και συμπιέζονται διαρκώς οι εργαζόμενοι, τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% φέτος και 7,5% το 2021 «είναι μία τεκμηριωμένη θέση η οποία ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση των μισθών δεν έχει να κάνει μόνο με τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά και με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης, που βοηθάει συνολικά την οικονομία”.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αυξήσαμε τον μισθό το 2019 κατά 11%, τους αμέσως επόμενους μήνες είχαμε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, έτσι βοηθήθηκαν θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα η ανεργία συνέχιζε να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό» υπογράμμισε η Έ. Αχτσιόγλου.

Σημείωσε, επίσης, ότι «η θέση πως, αν συμπιέσεις τους μισθούς, τάχα θα τονωθεί η οικονομία είναι η κλασική συνταγή του ΔΝΤ την οποία υπηρετεί η Ν.Δ. Αυτή δοκιμάστηκε στη χώρα και αποδείχτηκε κοινωνικά ολέθρια, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους και φτωχοποίηση των εργαζομένων».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση από το καλοκαίρι έκανε πολύ συγκεκριμένα χτυπήματα στα εργασιακά, υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κατάργησε μέτρα προστασίας από τις απολύσεις και μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, αποδιάρθρωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωσε πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL