Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο / Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Μικρές αυξήσεις, μεγάλες κρατήσεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο / Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Μικρές αυξήσεις, μεγάλες κρατήσεις...

Με τα λεφτά της 13ης σύνταξης που δεν θα καταβληθεί το 2020 θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εργασίας τις μικρές αυξήσεις των παλαιών ασφαλισμένων που δρομολογούνται μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι ωφελούμενοι συνταξιούχοι τελικά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 100.000, αντί του 1 εκατ. δικαιούχων που διαρρέουν εντέχνως υπουργείο Εργασίας και κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό καθώς η μεγάλη πλειονότητα θα δει "λογιστικά" τις συγκεκριμένες αυξήσεις και κυρίως ώς μείωση του ποσού της "προσωπικής διαφοράς".

Αλλά κάπου εδώ (μαζί με τη μείωση του "πέναλτι" από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται) τελειώνουν τα καλά νέα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Και αρχίζουν τα άσχημα: Περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι θα υποχρεωθούν σε αυξημένες εισφορές, τουλάχιστον κατά 400 ευρώ ετησίως, αν επιλέξουν την πρώτη ασφαλιστική κλάση, ενώ άγνωστο παραμένει πόσο θα επιβαρυνθούν με το νέο ασφαλιστικό οι περίπου 650.000 αγρότες.

Τα ακόμα χειρότερα είναι ότι πίσω από τη "βιτρίνα" των μικρών αυξήσεων υπάρχει το περιεχόμενο της πλήρους κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που προβλέπεται να ισχύσει από το 2021. Με τις εισφορές των (νέων) ασφαλισμένων να μπαίνουν στον "κουμπαρά" και να τζογάρονται μέσω της ΑΕΔΑΚ στις χρηματαγορές των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Τι διαρρέει το υπουργείο Εργασίας

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες που θα το συνοδεύουν έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Επομένως μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας λογικά θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα.

Επιπλέον η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, κάτι που είχε αποτέλεσμα τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ.

Αυξήσεις στο εισόδημά τους θα έχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξής τους, λόγω απασχόλησης, από το 60% στο 30%.

Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους, για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής της σύνταξής τους ενόσω εργάζονται.

Οι αυξημένες εισφορές

Επίσης αλλαγές θα γίνουν στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι), οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυταπασχολούμενους θα περιλαμβάνει κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από τις αρχές του 2020 διαμορφώνονται ως εξής:

* 1ο επίπεδο: 210 ευρώ τον μήνα (έναντι 175 ευρώ που είναι σήμερα).

* 2ο επίπεδο: 252 ευρώ.

* 3ο επίπεδο: 302 ευρώ.

* 4ο επίπεδο: 363 ευρώ.

* 5ο επίπεδο: 435 ευρώ.

* 6ο επίπεδο: 566 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, το επίπεδο εισφορών για το επόμενο. Επίσης προβλέπεται ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ.

Χρηματοδότηση μέσω 13ης σύνταξης

Όπως ήδη αναφέραμε και όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, το νέο ασφαλιστικό θα χρηματοδοτηθεί... εκ των έσω. Στην πράξη το 0,5% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στα 971 εκατ. ευρώ που το 2019 δόθηκαν για τη χρηματοδότηση της 13ης σύνταξης, όπως παρουσιάστηκε και θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα ενσωματωθεί ως ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης του συστήματος προκειμένου να... καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης με ορίζοντα το 2070!

Για να "χρυσώσει" την απώλεια του 2020, που θα επηρεάσει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους με μεικτές συνταξιοδοτικές αποδοχές έως 500 ευρώ (περίπου 700.00 συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη), το υπουργείο Εργασίας διαρρέει ότι προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και προς αυτήν την κατεύθυνση υπολογίζεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL