Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΕ: Η «κανονικότητα» των Χριστουγεννιάτικων απολύσεων στον ΟΤΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΕ: Η «κανονικότητα» των Χριστουγεννιάτικων απολύσεων στον ΟΤΕ

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΟΤΕ, η απάντηση της διοίκησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι η διατήρηση αδιάλλακτης στάσης η οποία κλιμακώθηκε με την αποστολή εξώδικής καταγγελίας προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Μάλιστα χαρακτήρισε προκηρυγμένες απεργιακές κινητοποιήσεις,παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΕ:

«Πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές» υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό και η Διοίκηση του ΟΤΕ έσπευσε να το κάνει πράξη απολύοντας αιφνιδιαστικά 3 εργαζόμενες της θυγατρικής ΟΤΕ Academy και εκβιάζοντας τους εναπομείναντες 8 φύλακες με το «ή φεύγετε με εθελούσια ή απολύεστε την Πρωτοχρονιά».

Η «κανονικότητα» αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κρουσμάτων, όπου οι απολύσεις και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχουν τον πρώτο λόγο, απόρροια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από τη μια υπόσχεται πολλές και καλές δουλειές, από την άλλη κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε την αδιάλλακτη στάση, το νέο ύφος και τις απειλές της Διοίκησης του ΟΤΕ απέναντι στους/στις εργαζόμενους/ες των 11 διαφορετικών ταχυτήτων, που δε ζητούν παρά τα αυτονόητα;

- Απορρόφηση των υπό απόλυση συναδέλφων/ισσών σε άλλα αντικείμενα
- Υπογραφή τριετούς ΣΣΕ που να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ
- Διασφάλιση απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους
- Ανάκτηση των απωλειών από το 2012 (10% μεσοσταθμική μείωση μισθών με 35ωρη εργασία)
- Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων
- Ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015

Όλα αυτά με φόντο το κυβερνητικό «δώρο» στους ομίλους όπως ο ΟΤΕ, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από το 28% στο 24%, καθώς και του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5%, με το όφελος από το νέο φορολογικό πλαίσιο να ανέρχεται για τον ΟΤΕ στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

 Επιπλέον, όπως έχει διαρρεύσει η ίδια η εταιρεία, αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον νέες θυγατρικές, στις οποίες πρόκειται να μεταφερθούν μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και τις απολαβές τους.

Την ίδια ώρα ενώ η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%, το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55%!

Η διαρκής μείωση προσωπικού δε,  έχει επιφέρει εντατικοποίηση για τους /τις εργαζόμενους/ες και μεγάλη πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το περίφημο σλόγκαν «24/48», που σήμαινε 24 ώρες για μία νέα σύνδεση και 48 ώρες για την άρση οποιαδήποτε βλάβης, έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο για τους καταναλωτές, ενώ αυτή τη στιγμή οι ανεξέλεγκτες εντολές φτάνουν τις 116.000.

Η απάντηση της διοίκησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι η διατήρηση αδιάλλακτης στάσης η οποία κλιμακώθηκε με την αποστολή εξώδικής καταγγελίας προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η εργοδοσία χαρακτήρισε τις  προκηρυγμένες απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας και καλεί προσχηματικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εμμένοντας στις θέσεις της και χωρίς να αφαιρεί από την ατζέντα τις προαναγγελθείσες απολύσεις.

Όπως αναφέρει η ΟΜΕ -ΟΤΕ «Η Διοίκηση προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ, ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ. Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα.»

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του «επιτυχημένου» παραδείγματος της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που κάθε τόσο επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθεια να πείσουν για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων τεράστιας κοινωνικής και στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ.  Εντατικοποίηση, εργολαβοποίηση, ανασφάλεια, πτώση ποιότητας και αύξηση τιμής των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο οδοστρωτήρας που θα σάρωνε τα επιχειρηματικά εμπόδια  που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός προεκλογικά φαίνεται να είναι και από τις μόνες δεσμεύσεις που τήρησε απαρέγκλιτα το κόμμα της ΝΔ, μετά από σειρά ψεμάτων για 4% ανάπτυξη, μείωση των πλεονασμάτων και της φορολογίας της «μεσαίας» τάξης, ταχύρρυθμη απονομή συντάξεων, προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην δύσκολη και έντονα κρισιακή περίοδο της διακυβέρνησής του απέδειξε έμπρακτα την στήριξή του στον κόσμο της εργασίας αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό και καταργώντας τον υποκατώτατο, επαναφέροντας τις ΣΣΕ, αναβαθμίζοντας το ΣΕΠΕ με ελέγχους και πρόστιμα, νομοθετώντας για το αιτιολογημένο των απολύσεων και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων κ.α.

Έτσι και τώρα από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του ΟΤΕ και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και θα παλέψει με κάθε δημοκρατικό μέσο που διαθέτει μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην υλοποιηθούν τα αντεργατικά και αντικοινωνικά σχέδια της Διοίκησης του ΟΤΕ, υπό την ανοχή της αυταρχικής και αντεργατικής κυβέρνησης της ΝΔ.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL