Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

PUBLIC και Media Markt: Συνένωση με απολύσεις και εργασία λάστιχο

Eurokinissi

Τα Public αρνούνται τη υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, ενώ εξ' αιτίας της σύμπραξης των δύο εταιρειών υπάρχουν καταγγελίες για απολύσεις. Πληθαίνουν οι ενδείξεις για περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, αλλά και για εγκαθίδρυση ενός πλήρως ελαστικού μοντέλου εργασίας με μετατροπές των συμβάσεων εργασίας (εργολαβίες)

Την ώρα που δρομολογείται μια από τις μεγαλύτερες συνενώσεις επιχειρήσεων στον χώρο της τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και οικιακών συσκευών, όπως αυτή της Public και της Media Markt, με προβλεπόμενους τζίρους που θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, η εργοδοσία στην εταιρία Retail World A.E. - καταστήματα Public αρνείται με διάφορους προσχηματικούς λόγους την σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Επίσης εξ' αιτίας της σύμπραξης των δύο εταιρειών υπάρχουν καταγγελίες για απολύσεις, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, αλλά και για εγκαθίδρυση ενός πλήρως ελαστικού μοντέλου εργασίας με μετατροπές των συμβάσεων εργασίας (εργολαβίες).

Οι ανησυχίες των εργαζομένων εντείνονται μετά και την πρόσφατη διαπραγματευτική συνάντηση του σωματείου εργαζομένων με την επιχείρηση που είχε αντικείμενο να περιληφθούν στη ΣΣΕ μισθολογικοί και μη μισθολογικοί όροι που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων (αυξήσεις, επιδόματα κ.λπ.) αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (ωράριο, άδειες, μετακινήσεις κ.λπ.). Η εργοδοσία απέφυγε ουσιαστικά να δεσμευτεί με το επιχείρημα «δίκιο έχετε, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε λεφτά», κάτι που βέβαια δεν ισχύει με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν ότι τα κέρδη της Retail World A.E. όσο και το αναπτυξιακό της πλάνο έχουν στηριχθεί σε μισθούς πείνας, στο μοντέλο του εργαζόμενου - λάστιχο, σε εργολαβικούς εργαζόμενους, σε απλήρωτες υπερωρίες, σε περικοπές στα έξοδα καθαριότητας και σε διάφορες άλλες παρόμοιες πρακτικές.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Public κάλεσε εκ νέου την εργοδοσία σε δεύτερη συνάντηση για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθεί να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας ενόψει της ενοποίησης με τη Media Markt.

Να σημειωθεί ότι το 2018 η εταιρεία Public πέτυχε εκ νέου την αύξηση του κύκλου εργασιών της. Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της χρήσης ανήλθε στο ποσό των 256,4 εκατ. ευρώ έναντι 241 εκατ. ευρώ της προηγούμενης αντίστοιχης χρήσης 2017, σημειώνοντας αύξηση 6,43%. Τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 7 Νοεμβρίου 2019 η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως στην εξαγορά του δικτύου της Media Markt στην ελληνική αγορά από τον Όμιλο Olympia, συμφερόντων Π. Γερμανού.

Έφη Αχτσιόγλου: Να ακυρωθούν άμεσα οι απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα

Να ακυρώσει άμεσα η Εθνική Τράπεζα τις απολύσεις ζήτησε χθες η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου:

"Εκφράζουμε τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα. Άμεσα η τράπεζα πρέπει να ακυρώσει τις απολύσεις και να επαναφέρει στις θέσεις τους όλους τους ‘ενοικιαζόμενους’ εργαζόμενους.

Η εχθρική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στα εργασιακά, η κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, η κατάργηση των μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η υποβάθμιση και απαξίωση του ΣΕΠΕ παράγουν ήδη αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και δίνουν σήμα γενικευμένης αποδιάρθρωσης”.

“Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και απαιτούμε την επιστροφή όλων στην εργασία τους" κατέληξε στη δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις