Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
100% η αύξηση των εισφορών για τους αγρότες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

100% η αύξηση των εισφορών για τους αγρότες!

Να κρύψει τις υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές 1,4 εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών και το "χαράτσι" που ξεκινάει από τα 45 ευρώ τον μήνα στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (κλάση) επιχειρεί η κυβέρνηση αλλάζοντας τον σχεδιασμό της.

Όπως έγινε χθες γνωστό οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για τις νέες αυξημένες εισφορές των μη μισθωτών (από 220 έως 522 ευρώ) δεν θα ενταχθούν τελικά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο, αλλά στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

Η κυβερνητική επιδίωξη έχει να κάνει με την πρόβλεψη μείωσης του φορολογικού συντελεστή (από το 2020) από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αν βέβαια έχουν καλύψει μέρος των δαπανών με ηλεκτρονικές αποδείξεις (30% αντί για 10% που είναι για το 2019). Ακόμα όμως και αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες της εισοδηματικής κατηγορίας των 10.000 ευρώ (πάνω από το 75% για τα εισοδήματα του 2019) έχουν τις προϋποθέσεις, οι επιβαρύνσεις από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές (θα) ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια οφέλη από τη μείωση του συντελεστή.

Διπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών

Συγκεκριμένα η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (κλάση) θα έχει ετήσια επιβάρυνση 540 ευρώ, ενώ όσοι επιλέξουν υψηλότερες κατηγορίες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Στο σημείο αυτό έρχεται το δεύτερο κυβερνητικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι αυξημένες για όλους, ελεύθερους επαγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αλλά αυτό θα είναι προϋπόθεση για καλύτερη σύνταξη στο τέλος του εργασιακού του βίου!

Εκεί που οι αυξήσεις των εισφορών ξεφεύγουν από κάθε μέτρο και κυριολεκτικά διπλασιάζονται είναι στην περίπτωση των αγροτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στην ΕΡΤ, σε αυτές τις επτά ασφαλιστικές κατηγορίες θα ενταχθούν και οι αγρότες, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι εισφορές τους, από τα 114 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα στα 220 ευρώ τον μήνα!

"Ούτε ένας στους δύο αγρότες δεν πλήρωνε εισφορές όταν το κατώτατο κλιμάκιο ήταν στα 135 ευρώ (πρώην ΟΓΑ). Σήμερα σε αυτό το κλιμάκιο είναι το 80% των αγροτών, είναι αδύνατο να πληρώσουν 220 ευρώ μηνιαίως εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις προθέσεις Βρούτση για τους ελεύθερους επαγγελματίες τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

«Εάν ισχύουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Γ. Βρούτση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους αγρότες και γενικότερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, μιλάμε για αύξηση της επιβάρυνσης στους αγρότες της τάξης του 100%” είπε ο Στ. Αραχωβίτης. “Σήμερα πάνω από 80% των αγροτών πληρώνει τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, 114 ευρώ τον μήνα. Εάν η κατώτερη κλίμακα αυξηθεί στα 220 ευρώ, μιλάμε για αύξηση που είναι σχεδόν διπλασιασμός».

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις

Όπως είναι διαμορφωμένες στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα διαμορφωθούν ως εξής:

* 1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ.

* 2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ.

* 3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ.

* 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ.

* 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ.

* 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και έβδομη κατηγορία, η οποία θα αφορά τους νέους και μάλλον θα φτάνει γύρω στα 140 ευρώ τον μήνα από 120 ευρώ σήμερα.

Επιλέξτε πόσα θα χάσετε...

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι 1,4 εκατ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ μεταξύ 7 ασφαλιστικών κατηγοριών, με τα ποσά να κυμαίνονται πιθανότατα μεταξύ 220 και 520 ευρώ τον μήνα. Η επιλογή θα γίνεται στις αρχές κάθε χρόνου και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αλλάζει κατηγορία σε ετήσια βάση.

«Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη» δήλωσε ο Γ. Βρούτσης υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

Αυτό όμως που δεν λέει ο υπουργός Εργασίας είναι ότι η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά, που ανέρχεται σε 175,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας).

Νέα ψέματα του υπουργού Εργασίας

Έφη Αχτσιόγλου: «Καμία έκπληξη... Η σοβαρότητα παραμένει άγνωστη λέξη για τον κ. Βρούτση»

Η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας περί χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε 245.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους δήθεν η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε στερήσει, είναι απολύτως ψευδής, τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

"Τίποτε από όσα ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης δεν ισχύει. Καμία απόφαση ή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούσε εξόφληση των τρεχουσών εισφορών του 2019 για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας ούτε αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, για όλο το 2019, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι πρέπει να έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες εισφορές του έτους 2018. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, εφόσον αυτή έχει ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και ανανεώνεται ανά μήνα. Τα ίδια, δηλαδή, που επαναλαμβάνει ο κ. Βρούτσης σήμερα και επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως δική του σωτήρια παρέμβαση”.

“Αφού ακόμη και το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αποκάλυψε ότι επί Ν.Δ. οι απλήρωτες συντάξεις αυξάνονται, προφανώς ο κ. Βρούτσης αναζητά νέα πεδία για επικοινωνιακό σόου. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι η σοβαρότητα και η αλήθεια είναι άγνωστες λέξεις για τον κ. Βρούτση" κατέληξε στη δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL