Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο Γ. Βρούτσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: / Ο Γ. Βρούτσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: 13η και 14η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Βρούτσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: / Ο Γ. Βρούτσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: 13η και 14η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχει

"Δεν πρέπει να υπάρχει 13η και 14η σύνταξη" τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV το πρωί του Σαββάτου και δεν άφησε κανένα περιθώριο να μην ανατραπεί η απόφαση που έλαβε την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορίζοντας ένα πρώτο μόνιμο βοήθημα που, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αντιστοιχούσε σε μια ολόκληρη σύνταξη.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο Γ. Βρούτσης είπε «ότι θέλουμε να υπάρξει ένας μόνιμος υποστηρικτικός μηχανισμός στο ασφαλιστικό, αλλά 13η και 14η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχει». Επίσης, δεν αναφέρθηκε, παρά τις ερωτήσεις στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που καταγράφει σαφή επιβράδυνση στη διαδικασία απονομής συντάξεων και όπως τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η έκθεση καταγράφει αύξηση κατά 14.062 των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Ο Γ. Βρούτσης ανέφερε σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες έκδοσής τους, ωστόσο τόνισε ότι με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στον ΕΦΚΑ δεν λύνεται το πρόβλημα!

Σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι τον Ιανουάριο θα έρθει προς ψήφιση, προσθέτοντας «ότι το νέο ασφαλιστικό θα παρέχει απλότητα, ευελιξία και ελευθερία στον ασφαλισμένο και σε σχέση με το προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αποσυνδέεται από τις χρονοκλάσεις, θα αποσυνδέεται από το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό και θα εκπίπτει από το φορολογικό εισόδημα».

Υπό επανεξέταση ο κατώτατος μισθός

Πέρα από το ασφαλιστικό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ανοίξει όπως φαίνεται για τα καλά το θέμα του κατώτατου μισθού κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, καθώς, όπως σημειώνει και στην έκθεσή του το Ταμείο, "η αξιολόγηση που θα κάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη διαδικασία τριμερών διαπραγματεύσεων και καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι ιδιαίτερα σημαντική"!

Η διαδικασία του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ανοίξει ξανά το 2020 υποστηρίζει το Ταμείο, και πιθανότατα η τελευταία αύξηση που ανέβασε τον κατώτατο μισθό κατά 11% θα βρεθεί στο επίκεντρο, με αναζήτηση ενδεχομένως "εξαιρέσεων", κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Άλλωστε, το ΔΝΤ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα πρόσφατα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις τροπολογίες Βρούτση και τον αναπτυξιακό νόμο. Οι συντάκτες της έκθεσης επικροτούν την κυβέρνηση γιατί «κατάργησε τρεις διατάξεις Εργατικού Δικαίου οι οποίες είχαν θεσπιστεί νωρίτερα το 2019 και περιόριζαν την ευελιξία της αγοράς εργασίας».

Παράλληλα, «τέθηκαν όροι εξαίρεσης για τις τομεακές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θεσπίστηκε δημόσιο μητρώο εργοδοτών και εργαζομένων που επιτρέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για κρίσιμες αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας την αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων όταν αποφασίζουν για την πραγματοποίηση μιας απεργίας ή για μια συλλογική σύμβαση εργασίας, και μειώθηκε η δυνατότητα προσφυγής στη μονομερή διαιτησία σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας» αναφέρεται στην έκθεση.

Μάλιστα, το Ταμείο ασκεί σφοδρή κριτική για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, «σε αντίθεση με τις συμβουλές» του ΔΝΤ, οδήγησε «σε αύξηση τον κατώτατο μισθό πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας (...) κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενους, γεγονός που προκάλεσε ελάχιστη αύξηση μισθού 27,2% γι' αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, αν και το κόστος των εργοδοτών αυξήθηκε λιγότερο (19,7%)», όπως γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Το ίδιο επικριτικά στέκεται η έκθεση και στη μη κατάργηση τριετιών (για τους εργαζόμενους που αμείβονταν με κατώτατο μισθό) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, πέρα από το ΔΝΤ που βάζει στο στόχαστρο τις τριετίες και τον κατώτατο μισθό, ο ΣΕΒ έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της εγκυκλίου (της προηγούμενης ηγεσίας) του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1.2.2019 με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL