Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Το "κίνημα της γραβάτας" αρχίζει σιγά - σιγά να καταλαβαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων-Eurokinissi

Το 83% αναμένεται να επιβαρυνθεί με 500 ευρώ τον χρόνο

Το "κίνημα της γραβάτας" που είχε ξεσηκωθεί κατά των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε (με βάση το εισόδημα) ο Νόμος Κατρούγκαλου αρχίζει σιγά - σιγά να καταλαβαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων. Αποτέλεσμα της επαναφοράς των ασφαλιστικών κλάσεων είναι η επιβάρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου το 83%) με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον 500 ευρώ τον χρόνο!

Μάλιστα, το σχέδιο των νέων αυξημένων εισφορών που θα αφορά όσους σήμερα πληρώνουν τις μικρότερες εισφορές θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες συνταξιοδοτικές αποδοχές.

Ειδικότερα, προτείνεται η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, με αποτέλεσμα οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ. Επομένως, η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει αύξηση της τάξης των 35 - 45 ευρώ τον μήνα ή κατά 420 - 540 ευρώ τον χρόνο. Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%.

Με δεδομένο ότι την κατώτατη εισφορά πληρώνει σήμερα το 83% των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, η αύξησή της θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα του ταμείου προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις μειώσεις των εισφορών του 17% των ασφαλισμένων.

Να θυμίσουμε εδώ ότι, όπως είχε αναφέρει η «Αυγή» (15.10.2019), με πρόσχημα την αντισυνταγματικότητα κατά την κρίση του ΣτΕ στο θέμα της καταβολής εισφορών 20% από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την κύρια σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας «θα προχωρήσει στην αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και θα επαναφέρει τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου, με την πρώτη ασφαλιστική κλάση να ορίζεται πάνω από τα σημερινά κατώτατα όρια εισφορών (185,18 ευρώ μηνιαίως), ενώ, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ακόμα πιο αυξημένες θα είναι οι επόμενες δύο ασφαλιστικές κλάσεις».

Επίσης, να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο δρομολογήθηκαν μειώσεις στις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με το ποσοστό για τον υπολογισμό της εισφοράς κύριας σύνταξης να ορίζεται στο 13,33%, αντίστοιχο με το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλεται για τους μισθωτούς, έναντι του 20% που ισχύει από το 2017. Δηλαδή από τις αρχές του 2019 μειώθηκε κατά 6,67 μονάδες και ποσοστιαία κατά 33,3%, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 12%.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις