Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Εχασε τη ζωή του 55χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών - Μόλις την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Μετάλλου είχε προχωρήσει σε καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων στο ίδιο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα / Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εχασε τη ζωή του 55χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών - Μόλις την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Μετάλλου είχε προχωρήσει σε καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων στο ίδιο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα / Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ήταν ο θάνατος του 55χρονου εργάτη και πατέρα τριών παιδιών που σημειώθηκε χθες στην αίθουσα χαλυβουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Ο άτυχος εργάτης έχασε χθες τη ζωή του μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στην αίθουσα της χαλυβουργίας. Βρισκόταν στο πατάρι πάνω από τη δεξαμενή και έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων, ενώ φέρεται να υπέστη έγκαυμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Παναγιώτη Πολίτη, "οι εργαζόμενοι που ήταν στη συγκεκριμένη εργασία ήταν λιγότεροι από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα", ενώ τόσο ο ίδιος όσο και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας επανειλημμένα έχουν καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Συνδικάτου Μετάλλου: Βρέχει φωτιά στη στράτα μας...

Και μάλιστα επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Μόλις μία μέρα πριν, και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο Μετάλλου είχε προχωρήσει σε καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων στο ίδιο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Συγκεκριμένα, στη μία από τις τρεις γερανογέφυρες της αίθουσας, κατά την ώρα ηλεκτρολογικών δοκιμών στο άγκιστρο 25 τόνων, έχοντας αγκιστρωμένο και φορτωμένο τον κάδο μεταφοράς μεταλλεύματος (ben), κόπηκε το συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση του φορτίου. Οι πρώτες, εμπειρικές προσεγγίσεις, με κάθε επιφύλαξη, δείχνουν κακή ποιότητα συρματόσχοινου.

"Όσοι εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ καλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να πάρει μέτρα. Κυριολεκτικά, βρέχει φωτιά στη στράτα μας. Από θαύμα δεν χτύπησαν οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που έκαναν τις δοκιμές. Από θαύμα δεν έπεσε το Ben με το πυρωμένο μετάλλευμα που μεταφέρει επάνω σε εργαζόμενους, όπου συχνό φαινόμενο είναι να βρίσκονται ανά δεκάδες σε διάφορες εργασίες στην αίθουσα. Καταγγέλλουμε και πιστοποιούμε πως στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο - ρεκόρ.

Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους.

Το δε, κρυμμένο στους εργαζόμενους, μη αναρτημένο οργανόγραμμα της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και αυτό που είναι προϊόν δικής της σκέψης και λογικής, έχει κατακρεουργηθεί.

Παράλληλα, είναι ανύπαρκτα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής, όπως πόσιμο νερό, καμαράκια με θέρμανση, ντουλάπες για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων κ.ά.

Σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα πόστα, η κατάσταση είναι τραγική. Οι ασθένειες, ατυχήματα, οι υπερωρίες και η εργασία στα ρεπό, όσα καταγράφονται, τεκμηριώνουν την εντατικοποίηση.

Δεν πάει άλλο. Όλα αυτά καθημερινά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τα βιώνουν κάτω από τον φόβο της ανασφάλειας, κάτω από τον εκβιασμό, για το αν θα συνεχίσει η λειτουργία της, για το αν θα έχουν μεροκάματο αύριο".

Χατζηδάκης: Θα γίνει έρευνα σε βάθος...

Με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε, μόλις έγινε γνωστό το θανατηφόρο δυστύχημα:

«Το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ με την απώλεια ενός εργαζόμενου μας έχει συγκλονίσει όλους. Η Διοίκηση της επιχείρησης θα ασχοληθεί σε βάθος με το συγκεκριμένο θέμα. Κατεύθυνση του υπουργείου είναι να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και σε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ».

Έφη Αχτσιόγλου: Να ληφθούν άμεσα μέτρα

"Οδύνη είναι η μόνη λέξη για την απώλεια μιας ακόμη ανθρώπινης ζωής σε εργατικό ατύχημα. Η σκέψη μας είναι με την οικογένεια του εργαζόμενου που σκοτώθηκε σήμερα στη ΛΑΡΚΟ» ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

"Οι συνθήκες και τα αίτια του τραγικού εργατικού ατυχήματος πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα είχε σημειωθεί σοβαρό εργατικό ατύχημα στην ίδια επιχείρηση, το οποίο είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι. Άραγε ελήφθησαν υπόψη οι καταγγελίες αυτές από την επιχείρηση και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα; Έγινε οποιαδήποτε ενέργεια, έλεγχος στην εταιρεία, για τη λήψη μέτρων ασφαλείας μετά τις καταγγελίες;

Η επιχείρηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι το τραγικό αυτό γεγονός το τελευταίο".

Οι έξι νεκροί του 1979

Στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από το μαζικό εργατικό δυστύχημα του 1979, που στοίχισε τη ζωή σε έξι εργαζόμενους και τραυμάτισε δεκάδες.

"Δεν είμαστε προκατειλημμένοι, θα μπορούσε το συγκεκριμένο συμβάν να συνέπιπτε κοντά στις δεκάδες ημερομηνίες που καταγράφουν δυστυχήματα. Η εμπειρία όμως από την τότε άμεση αντίδραση των εργαζομένων είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί" τονίζει το σωματείο.

"Τότε πραγματοποίησαν 10 ημέρες απεργία αναγκάζοντας τον Μποδοσάκη να υπογράψει πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας που έφερε αποτέλεσμα. Επανδρώθηκαν συνεργεία, εφαρμόστηκαν κανονισμοί, έγιναν προσλήψεις, επανδρώθηκε το ιατρείο και άλλα. Με αυτά τα μέτρα που επέβαλαν οι εργαζόμενοι και όσο τα περιφρουρούσαν μέσα από τα σωματεία τους, σώθηκαν πολλές ζωές, γλίτωσαν πολλούς τραυματισμούς"...

Είναι μονόδρομος ο αγώνας για να σταματήσει η συνειδητή απαξίωση και μην ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα η ΛΑΡΚΟ για να εκποιηθεί.

Είναι ανάγκη και όρος για την ασφαλή εργασία να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, να γίνουν προσλήψεις και να υπογραφεί η συμφωνημένη ΕπΣΣΕ.

Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ από τον κύριο μέτοχο, το κράτος, για τον εκσυγχρονισμό της, την παραπέρα αξιοποίηση του νικελίου, τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, τη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL