Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
"Ταβάνι" αναξιοπιστίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ταβάνι" αναξιοπιστίας...

Κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας κατέρριψε χθες ο υπουργός Εργασίας καταφέρνοντας να διαψεύσει και τον ίδιο του τον εαυτό. Οι εκκρεμείς συντάξεις, που κατά τον ίδιο υπολογίζονταν σε "πάνω από 450.000", μετά "σε τουλάχιστον 600.000", "πέταξαν" χθες για λόγους εντυπωσιασμού σε πάνω από 1 εκατομμύριο, όπου συνυπολογίζονται όχι οι αιτήσεις, αλλά οι "υποθέσεις", δηλαδή κάθε πιθανό αίτημα ασφαλισμένου και συνταξιούχου που δεν έχει πάρει τη μορφή ασφαλιστικού φακέλου προς συνταξιοδότηση.

Αρκεί μια ματιά να ρίξει κανείς στον πίνακα που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας: Από το σύνολο των εκκρεμοτήτων, που ξεπερνούν κατά τον υπουργό το 1.000.000, οι 726.000 αφορούν είτε "εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις", δηλαδή όχι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είτε συντάξεις προς επανυπολογισμό, όπου έχουν προσμετρηθεί ακόμα και οι συντάξεις χηρείας!

Τα στοιχεία (αν είναι πραγματικά, καθώς δεν υπάρχει ένα επίσημο χαρτί του ΕΦΚΑ από τις 7 Ιουλίου και μετά που να καταδεικνύει τον πραγματικό αριθμό) από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ που καταγράφουν τις εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ αθροιστικά φτάνουν περίπου τις 332.000. Ακόμα και αυτό το νούμερο να ισχύει (που δεν ισχύει), υπολείπεται των (τουλάχιστον αστείων) υπολογισμών του κ. Βρούτση...

Έφη Αχτσιόγλου: "Προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων"

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της βουλευτή και τομεάρχη Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου στους ισχυρισμούς Βρούτση: "Παραφράζοντας μια παλιά αγγλική λαϊκή σοφία θα έλεγα ότι δυστυχώς δεν μπορώ να μάθω στον κύριο Βρούτση να είναι σοβαρός. Χάνω τον χρόνο μου και ενοχλώ και τον κ. Βρούτση. Επομένως η απάντησή μου απευθύνεται αποκλειστικά στους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια" υπογράμμισε η Ε. Αχτσιόγλου παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

1. "Οι ληξιπρόθεσμες συνταξιοδοτικές παροχές στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα ίδια τα ταμεία, ήταν 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) μειωμένες κατά 73% σε σχέση με τις 400.000 που ο κ. Βρούτσης μας παρέδωσε στις αρχές του 2015".

2. Προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων μας, ο κ. Βρούτσης πολλαπλασιάζει κάθε δεύτερη μέρα στα χαρτιά τα νούμερα των εκκρεμών συντάξεων προσθέτοντας απροσδιόριστες 'ασφαλιστικές υποθέσεις', δηλαδή οποιοδήποτε ερώτημα υπέβαλε κάποιος σε ασφαλιστικό ταμείο".

3. Αξίζει να μας πει ωστόσο ο κ. Βρούτσης πόσες συντάξεις έβγαλε ο ίδιος. Ήταν τον Σεπτέμβριο λιγότερες κατά το 1/3 από αυτές που είχαν βγει πέρυσι τον ίδιο μήνα; Μήπως, αντί για φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια, θα ήταν καλύτερο να κάτσει να δουλέψει;".

4. Γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι τόσο μειωμένη για το 2020 στον προϋπολογισμό που κατέθεσε; Θα μειώσει συντάξεις ή θα εκδώσει σημαντικά λιγότερες απ’ όσες εκδόθηκαν το 2019;".

5. "Όσο θόρυβο κι αν κάνει, ο κ. Βρούτσης δεν θα τραβήξει την προσοχή από το αντεργατικό του νομοσχέδιο. Διότι δεν μπορεί να θεωρεί ότι αγοράζουμε ως τυχαίο το επικοινωνιακό του σόου, ενώ αύριο συζητείται στην ολομέλεια το νομοσχέδιό του κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών".

Διάφορες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις...

Νωρίς το πρωί ο υπουργός Εργασίας είπε μιλώντας στο Open πως οι εκκρεμότητες του υπουργείου, δηλαδή οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και "διάφορες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις" των πρώην ταμείων και νυν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ -όπως π.χ. αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών- ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

«Οι 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις - υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους συνταξιούχους - ασφαλισμένους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα όλα εξηγούνται. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια.

Ήξεραν και παραπλανούσαν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Απέφευγαν συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη λογοδοσία παρά τις ερωτήσεις και κυρίως αυτή που υπέβαλαν 55 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2019. Δημιουργούσαν εικονικά πλεονάσματα κρύβοντας κάτω από το χαλί δαπάνες και στοιβάζοντας εκκρεμότητες. Σήμερα φέρνουμε στο φως την τραγική αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL