Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Στ... Έπεσαν αναδρομικά και Ασφαλιστικό της Ν.Δ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ... Έπεσαν αναδρομικά και Ασφαλιστικό της Ν.Δ.!

Στα "ρηχά" κοντεύει να πνιγεί το "φιλόδοξο" σχέδιο της κυβέρνησης και η επιχείρηση "ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης". Χθες επιβεβαιώθηκε η μεγάλη διαμάχη μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων (υπεύθυνου για το ασφαλιστικό) Νότη Μηταράκη που σοβεί από την ανάληψη των καθηκόντων τους στις αρχές Ιουλίου. Ταυτόχρονα, τα σοβαρά συνταγματικά εμπόδια που θέτει το ΣτΕ στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, οδήγησαν τον Γ. Βρούτση να παραδεχθεί ότι η κυβερνητική παρέμβαση μετατίθεται. Το "νέο Ασφαλιστικό θα κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2020" υποστήριξε μιλώντας στο Open TV, ενώ με βάση τον σχεδιασμό το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί στο τέλος Οκτωβρίου!

Επίσης, στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αποδίδει ο υπουργός Εργασίας την κατάρρευση του δικού του αφηγήματος "για καταβολή αναδρομικών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους". Μιλώντας στο Open TV παραδέχθηκε ότι "η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει περιθώριο για να δοθούν αναδρομικά για προηγούμενες συντάξεις" και περιόρισε τα όποια αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Χωρίς "σοφούς" και πόρισμα

Αναλυτικά, ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας χθες στο Open TV, άδειασε μεγαλοπρεπώς το σχέδιο Μηταράκη, καταργώντας την "επιτροπή Σοφών" που είχε συστήσει ο τελευταίος και ουσιαστικά ακυρώνοντας το σχετικό πόρισμα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης από την 1η.1.2021 που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Εργασίας είναι αποκαλυπτική και των προβλημάτων που δημιουργεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Όπως είχε γράψει η "Αυγή", το δικαστήριο αντιμετωπίζει ενιαία το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) και αναγνωρίζει την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Σε συνδυασμό επίσης με παλιότερη νομολογία, που απαιτεί οι ασφαλιστικοί φορείς να είναι αποκλειστικά ΝΠΔΔ, ουσιαστικά η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αποκλείει κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του συστήματος "και, κατά πάσα πιθανότητα, κάθε σύστημα που δεν εξασφαλίζει προκαθορισμένες παροχές", όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην “Αυγή” (13.10.2019) ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.

Αδειάζει Μηταράκη...

Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, ο Γ. Βρούτσης δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο και φρόντισε να "ακυρώσει" το σχέδιο Μηταράκη και της επιτροπής που έχει συσταθεί τους τελευταίους δύο μήνες: «Το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλο. Φιλοδοξία δική μου είναι να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές και να φέρουμε ένα ασφαλιστικό δίκαιο, ελκυστικό και ανταποδοτικό. Δεν θα υπάρξουν επιτροπές σοφών. Η γνωμοδότηση θα γίνει με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του υπουργείου. Θα συμβουλευτούμε ίσως κάποιο επιστημονικό προσωπικό. Είτε τον Δεκέμβριο του 2019 είτε τον Ιανουάριο του 2020 θα πάμε με το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Ποια αναδρομικά;

Αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών, σημείωσε ότι "η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει περιθώριο για να δοθούν αναδρομικά για προηγούμενες συντάξεις".

«Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το '19. Υπάρχουν και άλλες δίκες, που είναι ανοιχτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕ απεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά» τόνισε αρχικά αναφορικά με τα αναδρομικά παρελθοντικών ετών. Ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι μετά τις 4.10 θα υπάρξουν αναδρομικά. Αν έρθουν μέχρι τον Δεκέμβριο, θα τα δώσουμε μέσα στον χρόνο, αλλιώς από του χρόνου. Θα υπάρξουν αναδρομικά υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλος αυτός ο λογαριασμός θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση» κατέληξε ο Γ. Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας μιλούσε για άμεση καταβολή (εντός του Νοεμβρίου έλεγε και ο κ. Γεραπετρίτης) των αναδρομικών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους (τους οποίους ο Γ. Βρούτσης κάποια στιγμή υπολόγιζε μέχρι και σε 1.000.000!), ενώ τώρα περιορίζει τον αριθμό σε αυτούς για τους οποίους θα επανυπολογιστεί κάποια στιγμή η επικουρική τους σύνταξη με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες, τα αναδρομικά περιορίζονται στους συνταξιούχους της επικουρικής που είχαν ανταποδοτικά μικρότερες συντάξεις λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που έθετε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Γι’ αυτούς τους συνταξιούχους (περίπου 240.000) θα υπάρξει αναδρομική καταβολή (περίπου 52 ευρώ τον μήνα). "Πάνω από το 1/3 θα δει θετική αλλαγή. Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου 630 ευρώ τον χρόνο» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Υποχρέωσή μου είναι να καταβληθούν αυτόν τον μήνα, αλλά δεν προλαβαίνουμε. Αλλά θα τα πάρουν τον Ιανουάριο αναδρομικά, μαζεμένα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL