Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο / Συνέχεια με νέα 24ωρη απεργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο / Συνέχεια με νέα 24ωρη απεργία

Οριστικοποιήθηκε η νέα 24ωρη απεργία των συνδικάτων για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, αλλά και μιας σειράς άλλων Εργατικών Κέντρων και ομοσπονδιών που αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απέναντι στον "εργατοκτόνο" αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. Η νέα κινητοποίηση δεν θα έχει πανελλαδικό και γενικό χαρακτήρα, καθώς η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε για την ίδια ημέρα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

"Η επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου μας δίνει τη δύναμη και το έναυσμα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον αντιαναπτυξιακό νόμο και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Συνεχίζουμε δυνατά και απεργούμε στις 2 Οκτώβρη ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις" σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ.

Όσον αφορά τα αιτήματα της νέας κινητοποίησης, το ΕΚΑ εστιάζει:

Στην εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων, αλλά και στην κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων.

* Στις προβλέψεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου όσον αφορά τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις, που ανοίγει τον δρόμο των "ειδικών οικονομικών ζωνών".

Επίσης στην κατάργηση της Διαιτησίας και την απαξίωση του ΟΜΕΔ, τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, κάτι που θα σημάνει την απομαζικοποίηση των Συνδικάτων.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται ακόμα οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.) καθώς και οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΕΑΚ: Συντονισμός τώρα

"Από την πρώτη στιγμή, με καθαρή και σταθερή θέση και με δεδομένη την αδυναμία της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία λόγω της βίαιης και τραμπούκικης διάλυσης του συνεδρίου της από το ΠΑΜΕ, υποστήριξε ότι σήμερα το διακύβευμα είναι η ίδια η ύπαρξη των συνδικάτων. Στην κατεύθυνση αυτή υποστηρίξαμε ότι πρέπει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παλινωδίες, χωρίς παραταξιακά - κομματικά παιγνιδάκια, να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός πανελλαδικός συντονισμός Εργατικών Κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, με σκοπό την οργάνωση και μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στον ‘τρίτο γύρο’ που ξεκίνησε η κυβέρνηση για να διαλύσει οριστικά την ΕΓΣΣΕ, τις κλαδικές συμβάσεις, τη Διαιτησία του ΟΜΕΔ και όσα εργατικά δικαιώματα έχουν παραμείνει όρθια" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΚ / ΓΣΕΕ.

Επιστολή ΓΣΕΕ για Thomas Cook

Στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού τάσσεται η ΓΣΕΕ και με επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους από την πτώχευση της Thomas Cook.

Η Συνομοσπονδία ζητάει, μεταξύ άλλων, τη λεπτομερή καταγραφή των επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον βρετανικό τουριστικό κολοσσό ο οποίος κατέρρευσε, απαιτώντας παράλληλα τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από αυτή την εξέλιξη.

Στην επιστολή, γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα στοχευμένων μέτρων προστασίας των αναγκών διαβίωσης των θιγόμενων εργαζομένων, των ασφαλιστικών αξιώσεών τους, καθώς και της εξασφάλισης της επιδότησης ανεργίας, υπό το πρίσμα μάλιστα, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, βίαιης διακοπής της εποχικής τους απασχόλησης.

"Η πτώχευση της Thomas Cook, με ολοένα αυξανόμενο αντίκτυπο, οφείλει να απασχολήσει και τη χώρα μας ως προς την ισόρροπη άμβλυνση των συνεπειών της, όχι μόνο σε επίπεδο ιδιόκτητων ή συνδεδεμένων τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστών, αλλά και στο επίπεδο της προστασίας των θιγόμενων εργαζομένων" σημειώνει η ΓΣΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL