Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Νότης Μηταράκης / Νότης Μηταράκης: Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα το πληρώσει το Δημόσιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότης Μηταράκης / Νότης Μηταράκης: Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα το πληρώσει το Δημόσιο!

Καμιά διασφάλιση σε περίπτωση χρεοκοπίας, πέρα από τη συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού (!) ή των αποθεματικών του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, δεν θα έχουν οι ασφαλισμένοι που θα οδηγηθούν υποχρεωτικά από το 2021 στην ιδιωτική ασφάλιση όσον αφορά την επικουρική, παραδέχθηκε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης μιλώντας χθες Στο Κόκκινο 105,5. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελεύθεροι επαγγελματίες ή ακόμα και οι αγρότες να ενταχθούν στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα της επικουρικής ασφάλισης!

"Τρύπες" και ελλείμματα

Αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι, σε περίπτωση κατάρρευσης κάποιας ασφαλιστικής εταιρίας, το Δημόσιο, είτε ως αποθεματικό του δημόσιου συστήματος ασφάλισης είτε ως προϋπολογισμός, θα κληθεί να καλύψει "τρύπες" και "ελλείμματα"!

Όπως ανέφερε, η ένταξη στο νέο σύστημα για τους νεοασφαλιζόμενους από την 1η Ιανουαρίου 2021 «θα είναι υποχρεωτική για όλους όσοι σήμερα υποχρεούνται να έχουν επικουρική ασφάλιση. Είναι σημείο συζήτησης το κατά πόσον αυτή η βάση πρέπει να διευρυνθεί και σε κατηγορίες που σήμερα δεν έχουν επικουρική», δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο Ν. Μηταράκης διευκρίνισε ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι (όσοι είναι ασφαλισμένοι σήμερα) «έχει αποφασιστεί ότι δεν θα μπουν στο νέο σύστημα, γιατί δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος μετάβασης ώστε να είναι απόλυτα διαχειρίσιμο». Δεν ανέφερε ωστόσο ποιο θα είναι το κόστος τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, αλλά και πώς θα χρηματοδοτούνται όσον αφορά την επικουρική σύνταξη οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι που έχουν σήμερα δημόσια επικουρική.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε το ρίσκο και τους κινδύνους που ενέχει η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για τα κονδύλια τόσο κάθε ασφαλισμένου όσο και του Δημοσίου που θα κληθεί να καλύψει «τρύπες» από ασφαλιστικές εταιρείες που μπορεί να καταρρεύσουν όπως έχει συμβεί στο παρελθόν!

Έχασε και ο ίδιος χρήματα...

Όπως υποστήριξε, «τα ασφαλιστικά συστήματα πάντα ενέχουν κινδύνους. Η νέα επικουρική θα δίνει δυνατότητα επιλογών και σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου". Αναφερόμενος σε φαινόμενα χρεοκοπίας, όπως αυτό της Ασπίς Πρόνοια στο παρελθόν, σημείωσε ότι τότε οι ρυθμιστικές αρχές ήταν πολύ λιγότερο παρεμβατικές από ό,τι σήμερα, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ήταν μεταξύ αυτών που «την πάτησαν», καθώς είχε ασφαλιστικό πρόγραμμα εκεί και έχασε χρήματα!

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι στους ατομικούς λογαριασμούς της επικουρικής που σχεδιάζονται «τα χρήματα δεν θα είναι σε ασφαλιστικό προϊόν, αλλά σε ατομικούς επενδυτικούς λογαριασμούς» και ανεξάρτητα από την υπόλοιπη διαχείριση μίας εταιρείας και σε θεματοφύλακα. "Άρα η ασφάλεια θεωρείται δεδομένη απέναντι σε δόλο ή απάτη, αν και ο επενδυτικός κίνδυνος υπάρχει".

Αναφερόμενος στην εμμονή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στο ΕΤΕΑΕΠ τόνισε:

«Στα χρόνια της κρίσης οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε μειώσεις συντάξεων, γιατί ο κύριος πυλώνας αντιμετωπίζει δύο βασικούς κινδύνους, τον δημοσιονομικό και τον δημογραφικό. Θέλουμε λοιπόν η επικουρική να αποκτήσει διαφορετικό προφίλ, να έχει αποδόσεις που δεν στηρίζονται στο δημογραφικό και το δημοσιονομικό».

Για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή των επικουρικών σε επενδυτικούς λογαριασμούς με «καλάθι» επενδυτικών προϊόντων και την αναγκαιότητά της, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «έρχεται να καλύψει δύο ανάγκες»:

«Με τον νόμο Κατρούγκαλου η επικουρική δεν είναι πια ακριβώς αναδιανεμητική, έχει μπει σε διαδικασία ‘νοητής κεφαλαιοποίησης’ με ατομικούς λογαριασμούς από το 2014. Έχει αλλάξει η νοοτροπία, αλλά η απόδοση που προβλέπει το σύστημα είναι 1,2%. Αυτό, μακροπρόθεσμα, είναι μία πάρα πολύ χαμηλή απόδοση για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα» σημείωσε αναφέροντας ότι «η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ έχει πετύχει 3,58% τα τελευταία 17 χρόνια θα έδινε επικουρικές συντάξεις 35% μεγαλύτερες. Οι συνταξιούχοι ένιωσαν από το 2010 ότι η εγγύηση του κράτους έχει ηθική διάσταση, αλλά, όταν τα ταμεία είναι άδεια, είναι δαπάνη που περικόπτεται. Θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε το προφίλ της επικουρικής ώστε να μην έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την κύρια».

Αναφέρθηκε τέλος στα μεγέθη του ΕΦΚΑ λέγοντας ότι «φέτος θα είναι ελλειμματική η κύρια σύνταξη, γιατί ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ δεν είχε υπολογίσει τις συντάξεις χηρείας και τις επιστροφές εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών. Βλέπουμε κάθε χρόνο σημαντικές μειώσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών» σημείωσε.

Για το πολυνομοσχέδιο

Νέα 24ωρη απεργία στις 2 Οκτωβρίου

Σε νέα 24ωρη απεργία κατά του πολυνομοσχεδίου προχωρούν τα συνδικάτα στις 2 Οκτωβρίου κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους.

Η απεργία στις 2 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί (από την περασμένη εβδομάδα) ως κατεύθυνση από τη ΓΣΕΕ, όταν η ηγεσία της Συνομοσπονδίας διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των Εργατικών Κέντρων και των ομοσπονδιών προχωρούσε στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου.

Τώρα τα Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας (και αφού απέτυχαν να κάνουν απεργία στις 25 Σεπτεμβρίου) προχωρούν στην προκήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου τονίζοντας την "ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο». Ουσιαστικά υποκαθιστούν την προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ, που δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η απεργία στις 2 Οκτωβρίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς δεκάδες Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες που είχαν πρωτοστατήσει να γίνει η απεργία της περασμένης Τρίτης είχαν εξαγγείλει κλιμάκωση με νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Σημαντικό ρόλο πάντως σε αυτή την εξέλιξη είχε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο (που αφορά και τα εργασιακά) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να το εισαγάγει στη Βουλή στο τέλος του μήνα, ώστε να συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Μεταξύ των Εργατικών Κέντρων που ήδη έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, της Φλώρινας και της Κοζάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL