Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Δυναμικό "όχι" στο εργασιακό Μνημόνιο της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυναμικό "όχι" στο εργασιακό Μνημόνιο της Ν.Δ.

Χιλιάδες κόσμος, κάτω από βροχή, με αφετηρία τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, έστειλαν χθες το πρώτο δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απορρίπτοντας τα σχέδια διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων και τον δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων τους που επιχειρείται μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία των συνδικάτων.

Η χθεσινή πρώτη απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης να επαναφέρει ένα σκληρότερο Μνημόνιο στα εργασιακά δεν ήταν εντυπωσιακή. Ήταν όμως δυναμική και ελπιδοφόρα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι, πέρα από τη "διαμάχη" του "χθες" ανάμεσα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ, υπάρχει ένα σημαντικός (σε μέγεθος και σημασία) κόσμος της εργασίας που μάχεται και διεκδικεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και φαίνεται ότι αυτός ο κόσμος βρίσκεται πάλι σε νέα εκκίνηση.

Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις

Με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», «όχι στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων», «κάτω τα χέρια από την επικουρική ασφάλιση», εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν δυναμικό παρών στα τρία απεργιακά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στα Χαυτεία. Τραπεζοϋπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στα λιμάνια, τα τρένα, τα ταχυδρομεία, μεταφορείς, συμβασιούχοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και πολλοί άλλοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο ΣΕΒ νομοθετεί

Οι εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις που δρομολογεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μείωση μισθών, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρόβλεψη για τοπικές κλαδικές συμβάσεις υποκρύπτει τη βασική επιδίωξη των βιομήχανων για "ελεύθερες οικονομικές ζώνες". "Δεν είναι η ανάπτυξη η στόχευση της κυβέρνησης, αλλά η συρρίκνωση των εργασιακών και των θεσμικών κατακτήσεων των εργαζομένων, καθ' υπόδειξη του ΣΕΒ".

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση έχει ως κύριο στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση διά του κυρίου Βρούτση πριν από καιρό ψήφισε νόμο, με τον οποίο περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υποβαθμίζει έναντι των επιχειρησιακών, και βεβαίως βάζει για ακόμη μία φορά χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης.

Νέες κινητοποιήσεις στο προσκήνιο

Στελέχη του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. "Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία έναντι της μερικής απασχόλησης που καθιερώνεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και βεβαίως δεν θα επιτρέψουμε καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης", σημείωναν συνδικαλιστές του ΕΚΑ, που σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποτιμηθεί η χθεσινή κινητοποίηση. Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε. θα τεθεί ζήτημα συνέχισης των κινητοποιήσεων, "εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια».

Εργολαβικοί: Οι απολύσεις έχουν υπογραφή Βρούτση

Δυναμική παρουσία είχαν χθες τα σωματεία των εργολαβικών εργαζόμενων, όπως ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, αλλά και το μπλοκ του κλαδικού σωματείου των courier (ΣΕΤΤΕΑ).

Σύμφωνα με το ΣΕΤΤΕΑ, "η διοίκηση του ομίλου ΕΛΤΑ και της ΕΛΤΑ courier ‘άρπαξε’ το δώρο Βρούτση και τις τροπολογίες μέσα στο κατακαλόκαιρο και προχώρησε σε ‘απολύσεις - απομακρύνσεις’ εργολαβικών εργαζόμενων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με ένα απλό SMS, ενώ πολλοί είχαν ήδη υπογράψει συμβάσεις αλλά και παρουσιολόγια”.

Π. Σκουρλέτης: Οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους

Στη συγκέντρωση των ΕΚΑ - ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, βρέθηκαν αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. «Ο κόσμος της εργασίας μπορεί και πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του που πλήττονται από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση προωθεί την ‘ανάπτυξη’ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των μικρών μισθών», ανέφερε ο γραμματέας του κόμματος σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό. Παρών έδωσαν ακόμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο βουλευτής Τρ. Αλεξιάδης, η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, η πρώην βουλευτές Αννέτα Καββαδία και Ελένη Σταματάκη.

Δ. Κουτσούμπας: Σήμερα έγινε η αρχή

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:

«Η σημερινή απεργία είναι μόνο η αρχή. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη Βουλή, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, για τον λαό μας. Επιδιώκουν, στοχεύουν να διαλύσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να περιορίσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις λαϊκές - εργατικές ελευθερίες. Θέλουν να επιβάλουν στον λαό μας σιγή νεκροταφείου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Το ταξικό κίνημα, το ΚΚΕ, θα επαγρυπνούν. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ».

Τέσσερις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πρώτο δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση

Τέσσερις συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που επιφέρει νέο μεσαίωνα στα εργασιακά.

Η πιο μαζική συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, ενώ μισή ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), συνδικάτων και σωματείων.

“Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλιστών, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και με το ποσοστό συμμετοχής για τη λήψη απόφασης στην απεργία, το 50% συν ένα, που έρχεται από τον νόμο Αχτσιόγλου και θεωρούμε ότι είναι ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναι αδύνατον με αυτά τα δεδομένα να ληφθεί απόφαση για απεργία” ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής και χαρακτήρισε τη χθεσινή κινητοποίηση ως το «πρώτο μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα στην Καμάρα πραγματοποιούσαν τη δική τους συγκέντρωση τα πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και ορισμένοι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ από την Αγία Σοφία ξεκινούσε η μοτοπορεία των διανομέων φαγητού, που κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπως και οι άλλες τρεις πορείες.

Έφη Αχτσιόγλου: Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων ενάντια στη μείωση μισθών και δικαιωμάτων

"Με τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, που γυρνά τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, στη σκληρή μνημονιακή εποχή συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων" τόνισε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωσή της για τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση.

Αναλυτικά η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ακόμη:

“Από την πλευρά μας στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας και αντιτιθέμεθα στο επονομαζόμενο ‘αναπτυξιακό νομοσχέδιο’ της κυβέρνησης, το οποίο θα οδηγήσει σε άμεσες μειώσεις μισθών δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων που με κόπο οικοδομήσαμε τον τελευταίο έναν χρόνο.

Είναι η πρώτη σύγκρουση των συνδικάτων της χώρας με την πολιτική της κυβέρνησης. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή δεν είναι η ανάπτυξη στην οποία προσβλέπει η πλειονότητα των πολιτών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL