Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Χιλιάδες στους δρόμους κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλιάδες στους δρόμους κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά τη βροχή, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες έστειλαν το πρώτο δυναμικό μήνυμα ενάντια στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και σε όσα αντεργατικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, η προσπάθεια ελέγχου των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση αλλά και η επιχείρηση απομαζικοποίησης των συνδικάτων μέσω της καθιέρωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη λήψη αποφάσεων.

«Σήμερα υπήρχε μια μεγάλη προσέλευση εργαζομένων. Κρίνεται επιτυχημένη η απεργία. Αυτό που θέλουμε να σηματοδοτήσουμε είναι ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις και έρχονται σαν επακόλουθο οι μειώσεις μισθών. Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι  να μην περάσει», τόνισε μεταξύ άλλων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Γκιουλάκης. Ακόμη, κάλεσε  όλους τους εργαζόμενους να συνταχθούν πίσω από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας «για να κατορθώσουμε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας», κατέληξε ο Η. Γκιουλάκης.

Τα συνδικάτα που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Το παρών έδωσαν και αρκετά μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δικιά του πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, το οποίο συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια. Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια παραβρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες από εργαζόμενους, συνταξιούχους, σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους, πραγματοποιήθηκαν το πρωί και στη Θεσσαλονίκη.

Με κεντρικό σύνθημα για αγώνα "ενωτικό και ταξικό", για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με δικαιώματα, συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοχέδιο της κυβέρνησης. που όπως υποστηρίζουν “δίνει γη και ύδωρ” στους εργοδότες, υπονομεύει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, και “ενταφιάζει” τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακολούθησε σε μικρή απόσταση η πορεία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), που συγκεντρώθηκαν στις 11:00, επίσης στο άγαλμα Βενιζέλου, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10:00, για την ακύρωση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι διαδηλωτές διέσχισαν και αυτοί την Εγνατία και, μέσω της οδού Αντιγονιδών, κατέληξαν στο ΥΜΑΘ, σημείο κατάληξης και των τριών συγκεντρώσεων σχεδόν ταυτόχρονα.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ειρηνικά στο Υπουργείο η μοτοπορεία που πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. Οι διανομείς είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL