Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Κίνδυνος για τις συμβάσεις και τα δικαιώματα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνδυνος για τις συμβάσεις και τα δικαιώματα!

"Ράπισμα" στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς Άδ. Γεωργιάδη και Γ. Βρούτση, αποτελεί η χθεσινή επείγουσα δήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), στην οποία τονίζεται ότι οι παρεμβάσεις του πολυνομοσχεδίου στη δομή των συλλογικών συμβάσεων θα διαμορφώσουν έναν (κρατικό) μηχανισμό περιορισμού των μισθών. Επίσης επισημαίνεται ότι άλλες διατάξεις απειλούν τη δυνατότητα των συνδικάτων να λάβουν αποφάσεις για απεργία.

Συγκεκριμένα η ΕΕΔΑ διατυπώνει την έντονη ανησυχία της για τις προωθούμενες διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, όπως αυτό αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω σημεία:

α) Στη μετατροπή του θεσμικού πλαισίου του Ν.1876/1990 για τις "ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις" από σύνολο δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και αρχών προσανατολισμένων στον καθορισμό και τη βελτίωση των όρων και συνθηκών παροχής εργασίας σε εργαλείο συγκράτησης του μισθολογικού κόστους υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

β) Στην ένταξη στο περιεχόμενο του Ν.1876/1990 διατάξεων που αφορούν τη συνδικαλιστική ελευθερία και την άσκηση του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης των εργαζομένων και των εργοδοτών, όπως οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και οι διατάξεις που αφορούν τη δυνατότητα λήψης των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών με ηλεκτρονική ψήφο (αρ.50 ΣχΝ).

Περαιτέρω η ΕΕΔΑ υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις του κράτους για απρόσκοπτη άσκηση των σχετικών με τη συνδικαλιστική ελευθερία και τη συλλογική οργάνωση θεμελιωδών δικαιωμάτων και σεβασμού των εγγυήσεων που τα διέπουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL